Genom snöglopp och snålblåst

Damer på längdskidor

Skidtävlingar kring sekelskiftet 1900 kunde vara mycket dramatiska och ibland svåra att genomföra. Orsaken var ofta vädrets makter och utrustningen.

Från början åkte de tävlande med korta, breda skidor av Västerbottenstyp, med en lång stav. Skidorna byttes efterhand ut mot de lättare och spänstigare Norrbottensskidor eller Östersundsskidor, vallade med tjära och talg. Denna typ av skida kunde vara uppemot 11 fot (drygt 3 meter) långa.
Vid en tävling 1908 rasade en snöstorm, snön vräkte ned och frös till is både på och under skidorna. Förhållandena var så usla att alla som gick i mål fick Skidfrämjandets stora silvermedalj. Åktiderna var också helt andra än idag. I budkavlen från Sollefteå till Umeå tog en åkare från Tunadals IF in 20 minuter på sin värsta konkurrent, genom djup, nyfallen snö, på sträckan mellan Sidensjö till Örnsköldsvik.

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.