Full fart på hal is

Skridskoåkning

Kylan har gjort isen tjock och stabil. Spadar och skyfflar plockas fram om snön har fallit. Med några hål, pump och slang går det att spola isen blank.

Det är dags för skridskor.

För barn var det en lek men för äldre pojkar och män var det blodigt allvar. På isen utanför Tunadal var så många intresserade att tävla i skridskoåkning redan på 1890-talet att de startade en egen förening, Tunadals skridsko- och skidförening. På tävlingar inne i Sundsvall plockade flera av Tunadalingarna medaljer. En väderberoende sport så länge banorna var på naturisar. Bäste åkaren i klubben C.A. Holmberg åkte till Stockholm för att tävla. Tyvärr det blev det inget med det eftersom isarna regnade bort.

Skridskoisar är förrädiska inte bara vid tävlingar. Redan på 1850-talet är det en dräng som skadar sig riktigt illa på en skridskois i Sundsvalls hamn. Där åkte ungdomar om söndagsaftnarna omkring och det kostade en slant. Att isen borde besiktas av kunnig person efterfrågas i artikeln. 1905 frös Bünsowska tjärn redan i november. Flera hundra ungdomar flockades på isen och de hade skoj ända till klockan två på natten. Problemet var att tjärnen hade en vak och i mörkret var det minst två av ungdomarna som ramlade i. Mindre farligt är det om isen är på land. Den första landisen i Sundsvall anläggs 1895 på förlängningen av Esplanaden söder om järnvägen.

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.