Verkliga varulvar

Vi kanske tycker att varulvar är något hämtat från skogar i Transsylvanien eller amerikanska skräckfilmer. Men det finns även varulvshistorier från vårt område.

En varulv är egentligen en vanlig människa, som av någon orsak blivit förvandlad till varulv. Det kunde vara att en sålt sin själ till djävulen. Eller fått fel medicin, som i fallet med pojken Jon, från Ljusta i Sköns socken. Han var en vild och bråkig pojke. Det ville hans pappa ”bota” med hjälp av björngalla – ett tips från en klok gubbe i byn. Tyvärr fick Jon av misstag varggalla, sprang skrikande till skogs och försvann.

Enligt prästen i socknen kunde varulven bli sej själv igen om den fick höra sitt riktiga namn. Byborna letade och ropade länge och väl efter Jon, utan att hitta honom.

Men historien slutade bra ändå. Några månader senare var två pojkar ute och jagade fågel. De kom ifrån varandra och började ropa på varandra. En av pojkarna hette turligt nog Jon. Plötsligt hörde han som inte hette Jon ett ljud från en grop i marken. Och där låg en mager, frusen och naken pojke – den saknade Jon som blivit sitt vanliga jag igen.

Det fanns ett mer otäckt sätt för varulvar att få tillbaka sitt mänskliga utseende. Det var – genom att äta ofödda fosters blod. Och om du ser en stor, svart, trebent varulv eller hund. Spring! För det kan vara djävulen som kommit för att hämta någons själ.

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.