Ruskiga råttor

I folktron anses råttor och möss vara rätt snälla djur. Det var viktigt att inte tala illa om dem – då kunde de börja förstöra.

Och började de göra det gick varken grödor eller hus säkra. Eller människor för den delen.

I mitten av 1300-talet svepte pestepidemin Digerdöden över Europa. På vissa platser dog ungefär en tredjedel av befolkningen. Det var bakterien Yersina Pestis som orsakade pesten. Människor fick den via loppor, som trivs alldeles utmärkt på råttor och andra gnagare. Under de följande århundradena kommer pestutbrott med jämna mellanrum.

Den sista stora pestepidemin i Sverige var 1710-1713.

De pestspridande lopporna trivdes framförallt på svartråttan. I Sverige blev de svarta råttorna utkonkurrerade av brunråttan under 1800-talet.

Det finns även moderna påhitt om råttor. På 1960-talet spreds uppgifter om kött från råttor på pizzor i England. Tio år senare florerade samma rykten i Sverige. De letade sej ända fram till Dagens Nyheter – trots att det inte fanns någon sanning i dem.

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.