Besynnerliga björnar

Mjuka och kramgoa eller stora och farliga. Det finns många sätt att se på björnen. Och genom åren ofta vi gett den, eller delar av den, magiska egenskaper.

Björngalla har gjort jägare och hundar mer orädda eller botat lunginflammation. Björnbajs har hjälpt mot sängvätning. Hjärtat har använts för kärleksmagi.

Björnen har haft en viktig roll i den samiska föreställningsvärlden. Trollkunniga människor kunde förvandla sej själv eller andra till en björn. Inget bet på dem utom silver. Eller något ovanligt som besvärjaren inte tänkt på att skydda sej mot, som en malsten eller grynstöt. Om någon lyckades döda en sådan ”varbjörn” blev den sej själv igen, med kläder och allt.

En sån händelse inträffade i Boltjärn, där en skjuten björn efter döden åter förvandlades till en man. På mannens kniv stod namnet Sven Krog inristat. Sven hade för flera år sedan försvunnit från sitt hem i Jämtkrogen. Försvinnandet berodde på att han blivit förtrollad av en ovän, trodde byborna.

 

 

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.