Vattensågen

I vattensågen sågades förr trästockar till plankor och brädor med hjälp av vattenkraft. Det var det stora vattenhjulet som drev sågen fram och tillbaka.

Byggdes: 1700-talet
Originalplats: Svedje, Timrå socken. Medelpad
Flyttade till Norra Berget: Byggdes upp 1920
Intressant kuriosa: Den första finbladiga vattensågen i Medelpad byggdes i Sillre, Lidens socken 1756. Omkring 1850 hade Medelpad 68 vattensågar

Sågen är en så kallad exportsåg, vilket innebar att det sågades mycket virke, inte bara till husbehov utan också för att säljas. Idag finns det inte många vattensågar bevarade, utan de flesta är rivna.

Till en början hade sågarna grova och tjocka sågblad som bara kunde såga en bräda i taget, sen måste stocken in i sågen igen. Senare blev sågbladen finare, tunnare och sattes flera i samma ram och en hel stock kunde sågas till brädor på samma gång. Sågen på Norra Berget har två finbladiga sågramar. Den har dessutom kapsåg och hyvel för tillverkning av takspån.

Ångsågarna

Det fanns flest vattensågar i drift i Medelpad mellan åren 1750-1850. Sågarna låg då placerade vid åar inne i landet. När de första ångsågarna uppfördes blev dessa istället placerade direkt i anslutning till lastageplatserna vid kusten.

Byggnaden donerades till Norra Stadsberget 1912 av Jakob Svedin från Svedje i Timrå. När den först byggdes upp var den placerad strax ovanför det som idag är Gaffelbyns vandrarhem. År 1993 flyttade man sågen till nuvarande plats vid bäcken mellan Torpsgården och Skyttepaviljongen.

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.