Vännagården

Vännagården har använts både som bostad, bryggstuga och sommarstuga och stod förr på en bondgård i Timrå.

Byggdes: I början av 1800-talet
Originalplats: Vänna by, Timrå socken. Medelpad
Flyttade till Norra Stadsberget: 1945
Intressant kuriosa: Vandrahemsföreståndaren Anna Nordin arbetade mycket för att lyfta turistnäringen i Medelpad. Hon deltog på flera konferenser och jobbade för att fler vandrarhem skulle finnas i Sundsvall.

Ofta flyttade familjerna ut i en ”sommarstuga” på gården under sommaren och då stängdes det större huset igen för en tid. Då städades mangårdsbyggnaden, som den kallades, och gårdsfolket flyttade ut till det enklare boendet i bryggstugor, loftbodar och andra passande bodar. Gården hette antagligen Roken, som också är byns andra namn.

Personalbostad

Vännagården köptes av Medelpads fornminnesförening för 700 kronor 1944 och byggdes upp på Norra Stadsberget som personalbostad. Familjen som flyttade in var Anna och Halvard Nordin och deras barnbarn. Anna var anställd av STF, svenska turistföreningen och arbetade som föreståndare för vandrarhemmet på Norra Berget. Hennes man Halvard var vaktmästare och anställd som guide i friluftsmuseet av Medelpads fornminnesförening.

Familjen bodde kvar i Vännagården fram till 1952, då de flyttar till Hantverks och sjöfartsmuseet, som också låg inom friluftmuseiområdet. Där fanns en modernare lägenhet med vatten och avlopp. Där bodde de kvar fram till 1960, då de flyttade till Storgatan nere på stan.

Idag används Vännagården för uthyrning och publik kulturhistorisk verksamhet och har inretts som ett hem liknande från 1940-talet.

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.