Utsiktstornet

Utsiktstornet är ett välkänt och uppskattat besöksmål för både turister och Sundsvallsbor.

Byggår: 1954
Originalplats: Byggt på plats
Flyttade till Norra Stadsberget: Byggt på plats.
Intressant kuriosa: Natten den 31 januari 1996 sprängdes ett stort hål i tornets nedre del. Tornet kunde lagas men förövarna greps aldrig.
Övrigt: Tornet är 22 meter högt, har 112 trappsteg och kallas i folkmun för Glasspinnen

Utsiktstornet ritades av stadsarkitekt Hans Schlyter och Bengt Lekhammar, på initiativ av Medelpads turistförening. Byggnationen bekostades genom att föreningen arrangerade marknader, ideellt arbete och genom sponsring från lokala företag och föreningar.
Förhoppningen att tornet skulle bli en populär turistattraktion uppfylldes snabbt.

Det äldre utsiktstornet på Norra Stadsberget

Tornet som står vid bergets utsikt är inte det första utsiktstornet som rests på Norra Stadsberget. Redan 1897 byggdes det första, som en turistsatsning av Sundsvalls turistförening, som 1929 bytte namn till Medelpads turistförening. Tornet var byggt av trä och blev tillsammans med en förfriskningskiosk ett givet besöksmål för både Sundsvallsbor och turister.

Besöksmål förr och nu

År 1901 kompletterades satsningen med en större turistpaviljong, som då erbjöd kaffe med dopp till besökarna. Trätornet spärrades av i slutet av 1940-talet eftersom det med åren hade blivit rangligt och farligt. Det berättas att ungdomar, trots faran ändå klättrade i tornet ända fram tills att det revs i början av 1950-talet.

Utsiktstornet är även idag en av Sundsvalls mest besökta platser.

Varje år när Sundsvalls stad arrangerar vintertraditionen Lyslördag i november brukar tornet få symbolisera ett ljus med en slags brinnande veka som sedan kan beskådas över hela staden.

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.