Turistpaviljongen/Grankotten

Byggnaden hette förr Turistpaviljongen och var under många år ett populärt kafé, både i turistföreningens regi, men också med privata entreprenörer.

Byggår: 1901
Originalplats: Byggd på Norra Stadsberget
Flyttade till Norra Stadsberget: Byggd på plats
Intressant kuriosa: Sir David Attenborough, den världskände naturprogramledaren har ätit på Restaurang Grankotten tillsammans med Arne Weise, svensk programledarlegend

Paviljongen har, precis som många andra byggnader på Norra Stadsberget, fungerat som bostad åt människor som arbetat i verksamheten. Genom åren har många entreprenörer drivit kaféet, som blev populärt och omtyck för sina delikata kaffebrödsportioner och kaffe serverad ur kopparpanna.

Restaurang

Turistpaviljongen uppfördes på initiativ av Sundsvalls turistförening. På 1950-talet och framåt utvecklades paviljongen från kafé till restaurang. Enligt familjen Jonsson som då drev turistpaviljongen började det med korv och mos till lunch. Under 1990-talet utvecklade sedan Karin Forsmark verksamheten till en erkänt bra och framgångsrik restaurang.

Kända gäster som Lasse Lönndahl serverades ofta sina ”specialare” av Karin med personal. Det var under denna tid som restaurangen fick namnet Grankotten.

Nationalromantisk stil

Byggnaden är ritad i nationalromantisk stil av arkitekt Per Olof Österlund. Han har ritat flera hus i stenstaden och på andra ställen i Medelpad, bland annat Godtemplarlokalen på Köpmangatan 9 och en åttkantig klockstapel vid Alby kyrka. Under årens lopp förändrades och byggdes turistpaviljongen om.

På 1920-talet upprättades ritningar av professor Ragnar Östberg, skaparen av Stockholms stadshus. Men inte förrän 1941 gjordes en större ombyggnad då stadsarkitekt Albin Hamrin förändrade interiören i paviljongen.

Idag har restaurangen återigen utvecklats och byggts ut för att öka sin kapacitet och gästfrihet. Takterrass och en inglasad bar är några nyheter i byggnaden i en satsning att skapa en modern restaurang med stort utbud.

Delar av övervåningen är återigen ombyggd och används även idag som bostad.

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.