Trampmangeln

Trampmangeln är en stor tvåvånings träbyggnad uppkallad efter den stora mangeln i bottenvåningen av huset.

Byggår: Början av 1800-talet
Originalplats: Västra delen av Sundsvall ”Väst på stan”, först vid Holmgatan senare vid Widegården intill Widesbron
Flyttade till Norra Stadsberget: Skänktes 1906 men uppfördes 1910.
Intressant kuriosa: Trampmangeln var den första byggnad som skänktes till Medelpads fornminnesförening, men den andra som byggdes upp

Innan den byggdes om till mangel hade byggnaden fungerat som tobaksfabrik, brännvinsbränneri och även som en sockerfabrik.

Väst på stan

Byggnaden flyttade 1839 från Holmgatan i västra delen av Sundsvall till färgare Wiklunds gård (Widegården) i samma område, där den byggdes om till mangeln. Den användes i färgeriet, men även som hushållsmangel och vagnslider.

Invid Selångersåns stränder fanns redan under 1700-talets slut många små industrier. Här fanns bland annat bryggerier, gjuterier, garverier och färgerier.

Från mangel till utställningslokal

När trampmangeln byggts upp på Norra Berget användes den som utställningslokal och föremålsmagasin. Särskilt spännande och storslagen del av byggnaden är den väldiga mangelkistan, som drivs fram och tillbaka genom ett imponerande tramphjul; fem meter i diameter och drygt en meter brett.

När mangeln ännu var i drift gick drängar och pigor inuti detta hjul och drev mangeln fram och tillbaka, lite som ett hamsterhjul.

Byggnaden används än idag som föremålsmagasin och utställningslokal.

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.