Torpsgården

Torpsgården har ägts av samma släkt i generationer och Jon Larsson, född 1761, var den som byggde upp huset.

Byggår: Slutet av 1700-talet
Originalplats: Övergård, Gullgårds by, Torps socken. Medelpad
Flyttade till Norra Stadsberget: 1947
Intressant kuriosa: En sen kväll 1947 ser en förbipasserade hur lågor slår ut från Frötunagården, det hus som stod på platsen där Torpsgården nu står. Den natten brann byggnaden ner till grunden. Ingen person kom till skada.

Det har bott många människor i Torpsgården genom åren. De flesta är släkt med varandra.

Inga Cecilia Nilsdotter

Några av de sista som bodde i Torpsgården var jordbrukarfamiljen Inga Cecilia Nilsdotter och Jonas Jonsson och deras barn Anny, Edvin, Hilding och Yngve. Jonas och Cecilia gifte sig 1897 och barnen föddes i raskt takt därefter. Tyvärr lämnas Cecilia ensam med barnen redan 1910 då Jonas tar sitt liv i spåren efter misslyckade ekonomiska affärer.

Cecilia och barnen fick bo kvar i huset ett tag efter dödsfallet, men eftersom ekonomin var i kris så måste allt ropas ut på aktion för att få in pengar till skulderna som fanns kvar. Det är lätt att föreställa sig vilken livskris detta måste ha varit för Cecilia och barnen.

Till slut flyttade Cecilia in i ett annat mindre hus på gården, och det blev en av Jonas systrar med familj som drev jordbruket vidare istället.

Vandrarhem på Norra Stadsberget

Det är Cecilias söner Jonas och Yngve Jonsson som på 1940-talet skänker det gamla huset till Medelpads fornminnesförening på Norra Berget. Torpsgården ersatte då den nedbrunna Frötunagården, som fungerat som vandrarhem.

Torpsgården blir också vandrarhem i STF:s regi under en period, liksom flera av de andra byggnaderna i friluftsmuseet.

Idag fungerar byggnaden som ett pedagogisk museum. Här visas utställningar och används flitigt vid skolprogram och visningar.

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.