Timmerkojan

Byggnaden är en kopia av en skogsarbetarkoja, som visar hur timmerhuggare och kockor bodde i när de jobbade ute i skogen.

Byggdes: År 2003
Originalplats: Byggd på plats
Flyttade till Norra Stadsberget: År 2003
Intressant kuriosa: Kolbulle är en maträtt som förr var vardagsmat i timmerskogen. Det är en slags pannkaka som görs på vetemjöl, vatten och salt som vispas ihop till en smet. Fläsk steks tillsammans med smör i en stekpanna och över detta hälls smeten. Den får sedan stå och långsamt stekas frasig. Serveras med lingonsylt.

Skogsarbetare bodde i Timmerkojor under slutet av 1800-talet och en bit in på 1900-talet. Kojan på Norra Berget byggdes på plats av timmermännen Olavi Karlenkaski, Lars Melin och Leif Berg. Instruktörer var Jan Wallgren och Malkolm Uhlin Idag används Timmerkojan mest för historieförmedling och vid berättarstunder.

Skogen som industri och arbetsplats

Skogsindustrin har länge varit den viktigaste näringen i Norrland. Området kring Norrlandskusten var ett av de största sågverksdistrikten under slutet av 1800-talet och en bit in på 1900-talet. I skogarna arbetade både kvinnor, män och barn, året runt. Timmerhuggning, körning, vallning av betesdjur och slåtter var viktiga arbetsuppgifter.

Det mesta av timmerhuggningen utfördes under vintern, då snön gav bättre transportmöjligheter för stockarna.

Idag är hela arbetsprocessen med timmerstockarna mekaniserad och skogsbete ovanligt.

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.