Svartviksmagasinet

År 1846 köper Patron Dixon in flera byggnader, varav ett av dem är det härbre som senare kommer att kallas för Svartiksmagasinet.

Byggår: Början av 1800-talet.
Originalplats: Svartviks industriområde, Njurunda.
Flyttade till Norra  Stadsberget: 1983.
Intressant kuriosa: De populära böckerna om sågverksungen Bricken utspelar sig på Svartvik. Böckerna skildrar hur det var att växa upp och leva i ett tidigt industrisamhälle.

År 1846 köper patron Dixon på Svartvik in flera byggnader från en gård som tillhörde byn Nolby i Njurunda. En av byggnaderna är det härbre som senare kommer att kallas Svartviksmagasinet. Härbret byggdes upp igen 1847 och användes då som sädesmagasin vid Svartviks sågverk.

Sädesmagasin

I magasinet förvarades säden som sedan skulle malas till mjöl. I sågverksbolagets egen affär såldes det sedan vidare till de människor som arbetade på Svartvik. Av mjölet bakade kvinnorna bröd och kokade gröt och välling, rätter som var mycket vanliga i dåtidens arbetarhushåll.

Idag fungerar byggnaden som verkstad och förråd för verksamheterna i friluftsmuseet på Norra Stadsberget.

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.