Stallet

När Medelpads fornminnesförening fick tillgång till mera mark för att göra friluftsmuseet större byggs ett stall precis som det brukade se ut förr i tiden.

Byggår: Slutet av 1700-talet
Originalplats: Kläpp by, Attmars socken. Medelpad
Flyttade till Norra Stadsberget: 1940-talet
Intressant kuriosa: Stallet är sammanbyggt med ett dass. Detta var den ”toalett” som familjen Nordin i Vännagården fick använda när de bodde och arbetade på Norra Berget. Det lilla dasshålet som finns därinne specialbyggdes för barnbarnet av Halvard Nordin

Till en gård hörde ofta stall och ett sådant köpte man in för 1000 kronor i början av 1940-talet. Vad vore egentligen ett friluftsområde utan ett tillhörande stall? Norra Berget har därav sitt alldeles egna stall.

Drängkammare

Stallet är rejält timrat och har plats för tre hästar. Här finns även selkammare samt en drängkammare, där drängen kunde bo under sommaren. Det var vanligt förr att gårdsfolket bodde ute i stall och bodar under den årstiden. När det sen blev vinter och kallare fick de flytta in i det stora huset igen.

Idag används stallet som hönshus under vissa delar av året men även för olika utställningar.

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.