Stallet

När Medelpads fornminnesförening fick tillgång till mer mark för att göra friluftsmuseet större ville de bygga upp en gård som de brukade se ut förr i tiden.

Byggdes: Okänt. Slutet av 1700-talet.
Originalplats: Kläpp by, Attmars socken. Medelpad.
Flyttade till Norra Stadsberget: 1940-talet.
Intressant kuriosa: Stallet är sammanbyggt med ett dass. Detta var den ”toalett” som familjen Nordin i Vännagården hade att använda när de bodde och arbetade på Norra Berget. Det lilla dasshålet som finns därinne specialbyggdes för barnbarnet av Halvard Nordin.

Till en gård hörde ofta stall och ett sådant köpte man in för 1000 kronor i början av 1940-talet. Vad vore ett friluftsområde utan ett stall. Norra Berget har sitt.

Drängkammare

Stallet är rejält timrat och har plats för tre hästar. Här finns även selkammare samt en drängkammare, där en dräng kunde bo under sommaren. Det var vanligt förr att gårdsfolket bodde ute i stall och bodar under den varma årstiden. När det sen blev vinter och kallare fick de flytta in i det stora huset igen.

Idag används stallet som hönshus under vissa delar av året men även för utställningar.

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.