Smedjan

Smedjan med tillhörande kolbod har förr varit en gårdssmedja där det tillverkades verktyg och redskap utifrån gårdens behov.

Byggdes: 1800-talets början.
Originalplats: Norrböle, Attmars socken. Medelpad.
Flyttade till Norra Stadsberget: Slutet av 1940-talet.
Intressant kuriosa: Smeder och smide har längre tillbaka i tiden ansetts som magiskt och mycket kraftfullt, nästan farligt. De hade kontroll över elden och järnet, vilket gav smeden kraft och makt.

En del större gårdar hade en egen smedja på sin mark och ibland fanns en gemensam bysmedja. I smedjan smidde man allt som behövdes i det egna jordbruket och ibland utökades verksamheten till att tillverka föremål och redskap för att sälja.

Brandfara

Smedjorna med sina heta eldar låg oftast en bit från den andra bebyggelsen på gården. Anledningen var för att undvika att en eventuell eldsvåda i smedjan skulle sprida sig till övrig bebyggelse. Smedjan köptes in av Medelpads fornminnesförening för endast 150 kronor från samma by som den bastu som står bredvid smedjan kommer ifrån.

 

 

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.