Skyttepaviljongen

Skyttepaviljongen på Norra berget

Den här byggnaden har förr i tiden varit en föreningslokal för den skytteförening som tidigare fanns på Norra Stadsberget.

Byggdes: 1942
Originalplats: Byggd på plats
Flyttade till Norra Stadsberget: 1942
Intressant kuriosa: En kvinna i stadsdelen Granlo träffades 1919 av ett skott från ett gevär. Som tur var överlevde hon skottet. Skytteverksamheten på Norra Stadsberget misstänktes för vådaskottet, men några bevis kunde aldrig hittas.

Skyttepaviljongen har förr i tiden varit en föreningslokal för den skytteförening som tidigare fanns på Norra Stadsberget. Skytte var en av de första verksamheterna på berget. Redan i början av 1900-talet etablerade en skytteförening sig på platsen. De byggde skyttebanor, murar för kulfång och markörgravar i området.

Branden

En paviljong för samling och aktiviteter av olika slag och en vaktmästarbostad byggs. År 1940 brann den äldre Skyttepaviljong ned. Den nedbrunna paviljongen ersätts då med en ny större byggnad, den nuvarande paviljongen, där det också inryms lägenhet för vaktmästare, samlingsrum/festsal, ammunitionsförråd och gevärsutlämning.

Vaktmästarbostad

På övervåningen i detta hus har många människor bott. Här samsades kök, sovrum och vardagsrum med samlings –och festlokal för skytteföreningsverksamheten. Mycket av originalinredningen finns kvar än idag med väggpanel, öppen spis, väggfasta bänkar och luckor för vapenutlämning.

Skytteverksamheten fanns kvar på Norra Berget ända fram till början av 1980-talet. Då säljs området där skyttebanorna fanns till Medelpads fornminnesförening, som utökar friluftsmuseiområdet. Huset döps under en period om till Vallgården, men idag är det åter igen det gamla namnet Skyttepaviljongen som används.

Idag används byggnaden som kontor och personalrum på övervåningen medans nedre plan används som värmestuga och kontorsutrymme.

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.