Sakristian

Byggnaden är en sakristia, det vill säga inte en hel kyrka utan bara en del av en. En sakristia är ett slags sidorum i en kyrka.

Byggår: 1910-13
Originalplats: Byggd på plats på Norra Stadsberget
Flyttade till Norra Stadsberget: Byggd på plats
Intressant kuriosa: Ambitionen var att en hel kyrka skulle byggas och användas som museum för föreningens insamlade föremål. En stenbyggnad ansågs som säkrare förvaring än en träbyggnad med tanke på brandrisken

Ofta fungerade sakristian som förvaring för prästens kläder och föremål som skulle användas vid gudstjänsten. De flesta friluftsmuseer i landet ville vid starten gärna ha en kyrka i sin byggnadssamling. Detta gällde även för Medelpads fornminnesförening.

Lidens medeltida kyrka

Byggnadens utsida är en kopia av sakristian i Lidens medeltidskyrka. Insidan sägs ha inspirerats av Alnö gamla kyrkas sakristia. Ambitionen var att vid utsikten bygga en stenkyrka med kyrkstallar, stegport och allt annat som hör en kyrka till. Tyvärr var föreningens ekonomi inte allt för bra, så de sökte sponsorer, sålde lotter och samlade in bidrag.

Wilhelmina von Hallwyl

Grevinnan Wilhelmina von Hallwyl, aktiv inom skogsindustrin, bidrog även hon med pengar och en sakristia kunde till slut byggas. Byggprojektet stannade tyvärr vid Sakristian eftersom pengar saknades för att bygga vidare.

Det sägs att Wilhelmina blev besviken på att det bara blev en sakristia och inte hel kyrka. Några år senare skänkte hon ytterligare 10 000 kronor till föreningen, men någon hel kyrka byggdes ändå aldrig på berget.

Sakristian används än idag vid gudstjänster, bröllop och dop på Norra Berget.

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.