Östbergsgården

Östbergsgården har fått sitt namn efter en bagarmästare Östberg som bodde i huset med sin familj. Byggnaden stod också då granne med Gesällhärbärget.

Byggår: 1700-tal
Originalplats: ”Väst på stan” i Sundsvall, i hörnet av Storgatan/Holmgatan
Flyttade till Norra Stadsberget: 1939. Klar och uppbyggd 1941
Intressant kuriosa: Otto Jonsson, en av dem som bott i Östbergsgården på Norra berget var en mycket duktig fotbollsspelare i GIF-Sundsvall på sin tid. Han fick smeknamnet ”Klimp-Otto” eftersom han var en guldklimp för laget.

Östbergsgården som bostad

Efter flytten upp till friluftsmuseet har Östbergsgården fungerat både som bostad och administrationsbyggnad. Många människor har bott i huset genom åren, ibland dem Otto Jonsson med familj. De flesta som bodde i Östbergsgården arbetade då med museiverksamheten eller i annan verksamhet på Norra Stadsberget.

Huset har varit en av de byggnader som under mitten av 1900-talet arrenderades av Medelpads turistförening.

Medelpads hemslöjd

Idag används huset av föreningen Medelpads hemslöjd, som bildades år 1909. Föreningen arbetar med det textila kulturarvet och främjar utveckling och nyskapande av hemslöjden. De arrangerar bland annat hantverksträffar och kurser i huset.

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.