Loftboden

Loftboden kommer ursprungligen från Medelpads finnbygder. Den har ursprungligen fungerat som en förrådsbyggnad på den gård den användes.

Byggår: 1801
Originalplats: Finnsjön, Torps socken. Medelpad.
Flyttade till Norra Stadsberget: 1911
Intressant kuriosa: Det sägs att loftboden fungerat som festlokal och övernattning vid flera tillfällen. Sommaren 1911 var en friluftsmuseiförening ifrån Wasa i Finland på besök på berget. Medlemmarna bestod av grevinnor, doktorer och friherrinnor och de hade så trevligt på loftet att de stannade hela midsommarnatten.

En Loftbod var förr väl användbar. I bodens högra utrymme förvarade man matvaror som torkat kött, fisk och mjölkprodukter. Till vänster fanns bingar för korn, råg, ärter och bröd. Byggnadens övervåning fungerade som övernattningsrum för gårdens ungdomar, tjänstefolk och besökande, samt som klädkammare.

Att bo i Loftboden var ett mycket enkelt spartanskt boende utan vare sig fönster eller spis. Loftboden på Norra Berget är troligen från 1800-talets början men tillhör en medeltida byggnadstyp. Byggnaden skänktes till Medelpads fornminnesförening av Axel Jakobsen på Tunadal AB.

Idag används loftboden som förråd till verksamheterna på Norra Berget.

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.