Lekparken

Lekparken på Norra Berget är en populär plats i Sundsvall, året om. Här trivs barn i alla åldrar.

Byggdes: I början av 2000-talet.
Originalplats: Byggd på plats.
Flyttade till Norra Berget: Byggd på plats.
Intressant kuriosa: Tidigare fanns en populär attraktion i lekparken, en rutschkana likt en Skvader. Besökarna kunde åka igenom Skvadern. Tyvärr blev den skadad av glupska myror och den ersattes av en ny rutschkana men utan skvader.

På Lekparken på Norra Berget finns det gungor för stora och små och möjligheter att klättra, gräva, snurra och balansera. Två grillplatser och bord med bänkar finns utplacerade strax intill. Lekplatsen är delvis handikappanpassad med Softexmattor, vilket möjliggör framkomlighet även för rullstolar.

Nyårslöfte till Sundsvalls barn

Lekparken byggdes efter att dåvarande kommunstyrelseordförande Ewa Back i sitt nyårstal vid millenium skiftet 2000 givit Sundsvalls alla barn ett löfte om att en lekpark skulle byggas på Norra Berget. Syftet var att skapa en mer äventyrlig lekpark som var spridd över ett större område, nära skogen och bortom biltrafiken.

Projektet drevs av Sundsvalls kommun med dåvarande Fastighetskontorets Utemiljö med parkchefen Björn Nilsson i spetsen. Platsen blev den så kallade Lapploken, där friluftsmuseets fäbodvall låg. Fäbodvallen fick sedan en ny plats i skogsbrynet mitt emot lekparken där den fortfarande ligger kvar.

Lekparken invigdes 2001 och har sedan dess lockat tills sig både turister och lokalbor året runt.

Ombyggnation- ny lekpark på gång

Sedan 2016 har planer på en ny bättre och mer tillgänglig lekpark funnits. Den gamla är sliten och behöver bytas ut. Just nu pågår arbetet med att förbereda ombyggnation av lekparken.

Målet är att göra den ännu mer anpassad för alla besökare och ännu mer lockande både för barn och vuxna att besöka.

 

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.