Lapploken

Den så kallade Lapploken är en markyta i hjärtat av friluftsmuseet, precis intill lekparken.

Byggdes: Lapploken är ett stort markområde.
Originalplats: Befintlig.
Flyttade till Norra Berget: Befintlig.
Intressant kuriosa: Det berättas att det vid ett tillfälle stod en älg i skjutriktningen på skyttevallen på Lapploken mitt framför måltavlorna. Banvaktmästare Edvin Olsson fick syn på den och hämtade, endast sin kamera.

Namnet Lapploken har marken haft sedan en lång tid tillbaka och det berättar att platsen har använts av samer. De använde Norra Stadsberget som betesplats för sina renar. Sundsvall var ett viktigt område för samernas handel. Om detta får du veta mer om under ”Samevistet”. I mitten av 1800-talet fungerar platsen som betesmark.

Skytteverksamheten

År 1905 såldes Lapploken till en musikhandlare Joel Sjöberg och direktör C.L. Schmiedrich i Sundsvall. Tidigare ägare, handlaren L. Grossman hade ett boningshus av timmer på platsen, en lada inredd till stall och ladugård samt en jordkällare.

Efter detta flyttade Sundsvalls militära skytteförening sin skjutbana från Skarskyttelägret vid Vindskärsvarv upp till Lapploken på Norra Berget. En verksamhet som blev kvar i området ända fram till 1983.

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.