Långlogen

Långlogen har en gång i tiden hört till en bondgård och använts till tröskning och som magasin för halm och säd.

Byggdes: 1801
Originalplats: Västanbäck, Kärvsta by, Stöde socken. Medelpad.
Flyttade till Norra Stadsberget: 1912-1914.
Intressant kuriosa: Det är okänt när logen byggdes. Årtalet 1801 finns inristat på en av stockarna. Det var vanligt förr att man ristade namn och årtal på timrade byggnader. Ibland gömdes en tidning eller ett mynt från tiden, i vägg eller golv, när ett hus byggdes.

Tröskning innebär att skilja spannmålets kärnor från höljet som de omges av, för att sen mala mjöl av dem. Förr i tiden tröskades säden för hand genom att slå på den med en slaga, ett mycket hårt arbete som utfördes av både kvinnor och män. Tröskningen började vid skörden och skulle helst vara klar till jul, men ibland höll den på ända till våren.

Hästdragen tröskvagn

Under 1700-talets mitt uppfanns den hästdragna tröskvagnen av lektor Magnus Stridsberg från Härnösand. Den här logen är anpassad för den hästdragna tröskvagnen, som drogs fram och tillbaka genom logen och på så sätt tröskades säden mer maskinellt.

I Medelpad odlades mest korn, råg, ärtor och havre. Byggnaden skänktes till Medelpads fornminnesförening av Skönvik AB, ett skogs- och sågverksbolag ägt av Freidrich Bunsow som var en av Sveriges rikaste företagare.

Idag används Långlogen som föremålsförråd av Medelpads Fornminnesförening.

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.