Kyrkladan

Kyrkladan på Norra Berget är en av Norrlands äldsta bevarade timmerbyggnader.

Byggår: 1306-1310
Originalplats: Kyrknäset, Haverö socken, Ånge kommun.
Flyttade till Norra Stadsberget: 1929
Intressant kuriosa: En sägen berättar att kyrkladan användes som gudstjänstlokal av kristna missionärer som kom till Haverö  under medeltiden, innan en kyrka var byggd. En annan att den användes som övernattningsstuga för pilgrimer på deras väg längs Sankt Olofsleden mot Norge. 

Kyrkladan är faktiskt en av Norrlands äldsta bevarade timmerbyggnader. Under slutet av 1980-talet gjordes en årsringsdatering, en så kallad dendrokronologisk undersökning, av ladans timmerstockar. Resultat visade då att stockarna var avverkade någon gång under åren 1306-1310.

Spännande spår från förr

Byggnaden har använts som kornlada och stod ursprungligen på kyrkans mark, varifrån den troligen fått sitt namn. Huggmärkena på ladans gavel har fascinerat många genom åren. Ingen kan med säkerhet förklara, men troligen är de orsakade av prickskytte för att testa det hemmagjorda krutet i kulorna. Blykulorna har sedan huggits ut och återanvänts.

Byggnaden förmedlades till Medelpads fornminnesförening via bröderna Hans och Olof Martin Halvarsson 1911 som fungerade som ombud för ägaren O.M Åstrand, som skänkte den.

Idag används Kyrkladan som en del av friluftsmuseets byggnader.

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.