Kolarkojan

Kolarkojan är en kopia av en gammal kolarkoja. I kolarkojor bodde kolare, som förr i tiden arbetade med att tillverka träkol i milor.

Byggår: 2005
Originalplats: Byggdes på plats som ett samarbete mellan dåvarande Skogsvårdsstyrelsen och Sundsvalls kommun
Flyttade till Norra Berget: 2005
Intressant kuriosa: Diktaren och författaren Dan Andersson arbetade själv som kolare under sin ungdom. Flera av hans tonsatta dikter berättar om det hårda men också uppskattade livet i skogen, bland annat i visan ”Jag väntar vid min mila”

I kolarkojor bodde alltså kolare, som förr i tiden arbetade med att tillverka träkol i milor. Träkolet användes främst för järnframställning. Kolning var ett tungt och farligt arbete som innebar mycket passning, både dagar och nätter. En mila kunde ta några veckor att kola klart, beroende på hur stor den var. Under tiden bodde kolaren i en enkel koja med eldstad och träbrits att vila på, när arbetet tillät.

Kolarkojan byggdes när dåvarande Skogsvårdsstyrelsen fyllde 100 år. Samtidigt kolades en mila alldeles intill kolarkojan och man bjöd in till  berättarstunder och guidningar för skolklasser.

Idag används kojan främst för skolprogram och visningar.

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.