Klockstapeln

Klockstapeln är vackert byggd vid utsikten intill sakristian.

Byggår: 1917
Originalplats: Byggd på plats på Norra Stadsberget.
Flyttade till Norra Stadsberget: Byggd på plats.
Intressant kuriosa: Under många år ringde klockan in det nya året för Sundsvallsborna. En boende vid foten av berget har berättat att det var en mycket uppskattat tradition. 

Det var Medelpads fornminnesförening som byggde den och Sundsvalls stad som skänkte själva klockan till stapeln. Klockstaplar har länge funnits främst i Skandinavien, norra Tyskland och i Nederländerna.

Torn eller kyrktak

Till en början sattes klockorna i Sverige oftast i ett torn eller under en huv på kyrktaket, men i takt med att klockorna blev tyngre blev klockstaplar vanliga. Under 1700-talet sattes klockorna återigen på kyrktaken, men traditionen med klockstaplar återvände vid kyrkbyggen under 1900-talets senare del.

Det finns också en norrländsk typ av klockstapel. Den kännetecknas av en huv med svängda former och ”Lökformade” kupoler. Klockstapeln används fortfarande bland annat vid gudstjänster, gökotta, dop och bröllop.

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.