Jordkällaren

Jordkällaren byggdes för matförvaring i samband med att Frötunagården från Ljustorp köptes in till Norra Berget i början av 1940-talet.

Byggdes: 1944.
Originalplats: Byggd på plats.
Flyttade till Norra Stadsberget: Byggd på plats.
Intressant kuriosa: Det var Helga och Bror Hjerpstedt, ägare till Kolimporten Laurents som skänkte pengar till att bygga Jordkällaren. Företaget startade i Sundsvall 1889 och är under sitt nuvarande namn, Beijer, ett av de äldsta företagen verksamma än idag i Sundsvall.

Jordkällaren byggdes för matförvaring i samband med att Frötunagården från Ljustorp köptes in i början av 1940-talet. Frötunagården skulle fungera som vandrarhem i STF: s regi, men den brann ner efter några år. Den ersattes istället av Torpsgården, som fortfarande står kvar på den platsen.

Helga och Bror Hjerpstedt, dåvarande ägare till Kolimporten Laurents i Sundsvall, var det par som skänkte pengar till byggandet av jordkällaren.

Idag förvaras rotsaker och potatis här, skördade från odlingarna kring Torpsgården” 

Matförvaring innan kylskåpets tid

Förr var jordkällarna en viktig förvaringsplats för hushållens mat då den höll maten sval under sommaren och skyddad mot kyla under vintern. Potatis, morötter, rotsaker, saft, sylt och konserver var mat som ofta fanns i en jordkällare. De äldsta kända jordkällarna är från mitten av 1700-talet.

Föregångaren är Stukan, en grävd grop i marken som täcktes med slanor, jord och gräs. På 1820-talet tog byggandet av jordkällare fart på allvar, framför allt för förvaring av potatis som då började bli vanlig.

Idag förvaras rotsaker och potatis här, skördade från odlingarna kring Torpsgården.

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.