Jordkällaren

Jordkällaren byggdes för matförvaring i samband med att Frötunagården från Ljustorp köptes in i början av 1940-talet.

Byggdes: 1944
Originalplats: Byggd på plats
Flyttade till Norra Stadsberget: Byggd på plats.
Intressant kuriosa: Kolimporten Laurents startade i Sundsvall 1889 och är under sitt nuvarande namn, Beijer, ett av de äldsta företagen verksamma än idag i Sundsvall.

Helga och Bror Hjerpstedt, dåvarande ägare till Kolimporten Laurents i Sundsvall, skänkte pengar till byggandet av jordkällaren. Huset skulle då fungera som vandrarhem i STF: s regi, men brann ner efter några år. Källaren ersattes istället av Torpsgården, som fortfarande står på samma plats. 

Matförvaring innan kylskåpets tid

En jordkällare håller maten sval under sommaren och skyddad mot kyla under vintern. Förr var jordkällarna en viktig förvaringsplats för hushållens potatis, morötter och andra rotsaker under vintern, men även för saft, sylt och konserver. De äldsta kända jordkällarna är från mitten av 1700-talet. Föregångaren är Stukan, en grävd grop i marken som täcktes med slanor, jord och gräs. På 1820-talet tog byggandet av jordkällare fart på allvar, framför allt för förvaring av potatis som då började bli vanlig.

Idag förvaras rotsaker och potatis här, skördade från odlingarna kring Torpsgården.

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.