Indendentbostaden

Intendentbostaden som det här huset kallas för har som namnet berättar varit bostad åt en av friluftsmuseets intendenter.

Byggår: 1897
Originalplats: Byggd på plats på Norra Stadsberget
Flyttade till Norra Stadsberget: Byggd på plats
Intressant kuriosa: Det finns många historier om Carl Erik Hammarberg, en av dem som bott i intendentbostaden. En av dem berättar att när han varit på Knaust och skulle hem till sitt berg, beställde han taxi, inte för att åka i utan för att stödja sig mot på promenaden

Bostaden byggdes ursprungligen som en förfriskningskiosk och turistsatsning av Medelpads turistförening, samtidigt som man uppförde det gamla trätornet.

”Homo”

När Turistpaviljongen byggs 1901 flyttar Medelpads fornminnesförenings intendent Carl Erik Hammarberg, även kallad ”Homo” (latin för människa) in i huset. Hammarberg arbetade som intendent på berget mellan åren 1910-1938. Han var tidigare sjökapten och känd för sin berättarkonst. Han var också en av dem som skapade landskapssymbolen Skvadern.

År 1939, året efter ”Homos” död, renoverades bostaden och intendent Arvid Enkvist flyttade in. Stugan har under åren också varit bostad åt de som drivit eller arbetat i Turistpaviljongen. Under slutet av 1940-talet bodde Ingeborg och Axel Wallgren med familj i huset i samband med att de drev kaféet i Turistpaviljongen.

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.