Gullgårdsstugan

Gullgårdsstugan har precis som Torpsgården varit ett hem för många generationer människor. Det är en stor mangårdsbyggnad i två plan.

Byggdes: År 1844
Originalplats: Gullgårds by, Torpssocken. Medelpad.
Flyttade till Norra Berget: 1984 (invigs 1991).
Intressant kuriosa: När huset revs för att flyttas till Norra Stadsberget hittade man rester av gamla kläder runt fönster och dörrar. Kläderna har antagligen använts av de som bodde i huset för länge sedan. När kläderna var utslitna användes de istället som isolering. Ett smart sätt för återbruk.

Gullgårdsstugan

Gullgårdsstugan har precis som Torpsgården varit ett hem för många generationer människor. Det är en stor mangårdsbyggnad i två plan. Ordet ”mangård” kommer från att det var den stora huvudbyggnaden på en gård, huset där folket bodde. Där bodde i huvudsak ägarfamiljen, men under vintertid också pigor och drängar. Dessa stora herrgårdsliknande byggnader blev vanliga på de lite rikare bondgårdarna under mitten av 1800-talet och var ofta försedda med en stor glasveranda. Alla rum användes däremot inte till boende i vardagen, utan kunde stå tomma och ouppvärmda.

Huset blir café

En man som hette Gottar Vestin var den siste personen som bodde i huset på sin originalplats i Torp. Byggnaden skänktes till Norra Stadsberget av Tage och Sigrid Bergqvist i Gullgård. En omfattande renovering utfördes under våren 2002 och ett café öppnades. Idag finns fortfarande caféverksamhet i huset, och huset är en populär samlingsplats året runt.

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.