Danslogen

Danslogen stod förr på en bondgård och användes som tröskloge samt som förvaringsloge för säd och spannmål.

Byggår: Början av 1800-talet.
Originalplats: Lagfors, Ljustorpssocken i Timrå. Medelpad.
Flyttade till Norra Stadsberget: I början av 1980-talet.
Intressant kuriosa: I samband med flytten och uppbyggandet på Norra Berget förlängdes logen med timmer från Sundsvalls bryggeri, som låg vid Åkroken i Sundsvalls centrum fram till 1983.

Danslogen stod förr på en bondgård och användes som tröskloge samt som förvaringsloge för säd och spannmål. Vid fester och högtider användes den istället/även som fest och danslokal. Förr i tiden var det vanligt att byarnas ungdomar samlades på helgerna för att dansa. Vid sådana tillfällen var trösklogarna ett bra alternativ istället för att dansa under bar himmel. Dels erbjöd de tak över huvudena, men också ett jämt trägolv utan springor, vilket gjorde det lättare att dansa.

Danslogen idag

Idag finns det både pentry och toalett inne i byggnaden, som dessutom är varmbonad och idealisk för sammankomster av olika slag. Danslogen, som den kallas, används även idag flitigt av kommunens invånare för uthyrning, föreläsningar, danser och andra lokala arrangemang.

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.