Friluftsmuseets byggnader

På Norra Berget finns idag sammanlagt ett 40-tal historiska byggnader från platser runt om i Medelpad, alla med en egen historia.

Norra Berget är ett friluftsmuseum, Sundsvalls friluftsmuseum, vilket innebär att det fungerar som ett vanligt museum, men med sina samlingar mestadels utomhus. Oftast består samlingarna i ett friluftsmuseum av byggnader från förr i tiden. Så är det också på Norra Berget.

I friluftsmuseet kan du gå runt och titta på husen, läsa om deras historia och fantisera om hur det var att leva i förr i tiden. Ibland är husen öppna, ibland stängda. Vid vissa hus finns små trappor eller stegar så att det går att titta in genom fönstren. Utställningar och arrangemang är också vanligt.

Välkommen att nedan utforska våra hus och byggnader i friluftsmuseet. Länkarna nedan ger mer information om var och en av dem.

Varför friluftsmuseer?

Målet med att skapa friluftsmuseer i landet var att befolkningen skulle lära sig sitt lands historia och samtidigt vara ute i friska luften och röra på sig.

Friluftsmuseet Fornhemmet på Norra Stadsberget startade i början av 1900-talet. Då hade redan flera andra friluftsmuseer byggts upp, bland annat de kända Skansen och Jamtli. Folkbildning och hälsa var viktigt. Den historia som visades skulle vara lockande och skapa en känsla av stolthet för sitt lands historia hos det svenska folket. Därför valdes berättelser och byggnader som kunde visa upp en fin och bra bild av det förflutna.

När ni går runt i friluftsmuseet är det därför viktig att tänka på att de hus som finns på Norra Berget inte visar hur alla människor hade det förr. Människor och berättelser har ibland valts ut och formats på ett sätt som vi idag kan ha svårt att förstå. Ta dig därför tid att läsa på skyltarna för att bättre förstå hur det förflutna hänger ihop med nutiden.

Ett besöksmål byggs upp

På Norra Stadsberget har människor rört sig under väldigt lång tid. Det är i slutet av 1800-talet som nya idéer och ideal börjar forma det besöksmål vi känner idag. Många föreningar har varit aktiva här genom historien.

Turistföreningen var först på plats, när de 1897 byggde ett utsiktstorn och en kiosk på berget. Men det var Medelpads fornminnesförening som startade friluftsmuseet 1906, då kallat Fornhemmet.

Här erbjöds Sundsvallsbor och turister både folkbildning och rekreation på en och samma plats, helt enligt den tidens samhällsideal. Skytterörelsen var tidigt stora aktörer och delar av berget var övningsområde för Frivilliga skytterörelsen ända in på 1980-talet.

Friluftsmuseet har sedan dess vuxit och utveck­lats till ett av Sundsvalls mest populära besöksmål, sommar som vinter. Här är många föreningar och entreprenörer aktiva i husen året runt med sina verksamheter.

Idag ansvarar Sundsvalls museum för friluftsmuseet och naturreservatet.

Hitta på området?

Ladda ner kartan till friluftsmuseets alla byggnader här (pdf).

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.