Sluta kasta Freud i ansiktet på mig jag får så dålig hy av honom

Miss Universum. Konstverk av Catti Brandelius.

8 mars – 20 oktober

Se världen ur Miss Universums ögon. Modig som få och med ett självförtroende på topp tar sig Catti Brandelius alter ego an omvärlden. Självinsikt och hämningar lyser med sin frånvaro. Eller så struntar hon bara i vad andra tycker. Kritik mot dåtida och nutida samhällsordningar och normer, trender och jantelag ackompanjeras av budskapet; Var dig själv och våga ta plats!

Videokonstverk

Utställningen visar fyra videokonstverk ur museets och kommunens konstsamling skapade av Catti Brandelius. Det genomgående budskapet är ”Var den du är och stå för det!”

I utställningen vill vi skapa interaktion och delaktighet. För besökaren kommer det att finnas möjlighet att uttrycka sig vid varje konstverk. Det kommer också att finnas QR-koder som länkar till intervjuer eller annat extramaterial.

Om konstnären

Stockholmsbaserade Catti Brandelius är performancekonstnär som arbetar med flera olika konstformer och uttryck, till exempel text, teckning, screentryck, poesi, popmusik och video.
Brandelius konstnärskap och uttryck handlar om feministisk kamp, men är klädd i en lättsam och humoristisk anda. Hon ser kritiskt både på konstvärlden och på flera olika aspekter av samhället. Konstnärskapet är lättsamt, speciellt och med mycket intelligent samhällskritik.

Catti Brandelius är en konstnär som arbetar normkritiskt genom att ifrågasätta rådande samhällsordning och normer. Den här utställningen är ett sätt att lyfta normkritik.

Om Miss Universum

Ett av Catti Brandelius alter ego är Miss Universum. Brandelius Miss Universum vänder på begreppen om hur en skönhetsmiss ska vara. Hon lider av storhetsvansinne, är högljudd, krävande och vill förändra världen så att den ska behaga henne, och inte tvärtom.

Kontakt

Kulturmagasinet

060-19 18 00

Kulturmagasinet
851 96 Sundsvall

Daniel Eklund Avdelningschef

060-19 18 02

Sundsvalls museum
Kulturmagasinet
851 96 Sundsvall

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.