Monica Englund – Livstycken

Barn i fönster. Konstverk av Monica Englund

Ett konstnärskap om att förstå sig själv och världen bättre. Vad det här livet egentligen handlar om.

Fotografi

Monica Englund föddes i Sundsvall 1935 och växte upp i Skellefteå. Vid elva års ålder fick hon en kamera. Efter det har inte många dagar passerat utan att hon haft en kamera i händerna. Efter studier vid Berghs och diverse reklamjobb kom Monica från 1960 att jobba professionellt med fotografi. Inledningsvis med dokumentär-, street- och teaterfoto men även närbilder av växter och kollagearbeten.

Projekt

Utställningen lyfter fram bildserien Livstycken som tar sin början i 1960-talet och som fortfarande pågår. Här ingår en hel del ”streetphotography” och många bilder på barn.

Andra projekt inom fotografin inkluderar dokumentation av födslar under 1970-talet, närstudier av växter, ”Persefonetid”, från 1980 och framåt och under 1990-talet relationen till hennes far, ”Adtendere”, som betyder ”sträcka sig mot” på latin.

Monica Englund. Självporträtt

Foto: © Monica Englund 2018

Kollage

När hennes livskamrat, fotografen Lars Johansson, 2001 går ur tiden monterar Monica motvilligt ner det analoga mörkrummet och börjar åter klippa och klistra. Kollagen kallar hon ”Mina Madrigaler, besök i okända rum”. Där dyker hennes far upp igen, men även hennes mor och Monica själv.

Tekniker

De tekniker Monica Englund har använt sig av är analogt fotografi, det gamla ädelförfarandet gummitryck, där ingen tryckpress förekommer, men många penslingar, lager på lager. Samt att klippa, klistra och använda akvarellfärg.

Utställningen pågår till 15 april.

Kontakt

Petter Österlund Intendent

070-347 77 85

Sundsvalls museum
Kulturmagasinet
851 96 Sundsvall

Sundsvalls museum

060-19 18 00

Kulturmagasinet
851 96 Sundsvall

Öppettider

måndag-torsdag klockan 10-19
fredag klockan 10-18
lördag-söndag klockan 11-16

Var sidan till hjälp?

  • Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan. Lämna din e-postadress så att vi kan återkoppla till dig.