Fundamenta – Björn Gimstedt

Grandet. Konstverk av Björn Gimstedt

17 november 2018 – 17 februari 2019.

Vi lever i en tid av förenkling. Det som inte kan förklaras på hundrafyrtio tecken går bort. Det som är för komplext och som inte har den dramaturgi på gott och ont som samtiden kräver. Vi håller på åsikter som vore de fotbollslag och förlöjligar våra motståndare så de blir lätta att avfärda.

Jag tror på ordning och reda i retoriken. Att ibland backa och se på våra tankebyggen, bli varse de glidningar i betydelse och logiska tankehopp som även de mest vällovliga föreställningar kan vila på. Är något alltid rätt är det antagligen ett cirkelbevis.

Jag tror på tvivel. Att inse att våra tankemodeller är just modeller som lyfter fram enskildheter. Det kan ha sina poänger att hålla sig med flera synsätt. Enkelspåriga förklaringar ser nog världen mer som vi vill att den ska vara, än som den verkligen är.

Detta är utgångspunkten för min utställning Fundamenta vars avsikt (det teoretiska anslaget till trots) är att vara Konst utan anspråk på logisk stringens.

Den är snarare associativa visualiseringar av mitt inre Twitterflöde de senaste åren.

Björn Gimstedt

Med denna inriktning blir Björn Gimsteds utställning med skulpturer, målningar och foto i stora format en visuell upplevelse.

Seriöst – om postmodernism och andra idéer

Onsdag 23 januari 18.00-19.30

Björn Gimstedt samtalar med Lena Andersson, författare, litteraturkritiker och krönikör. Augustpristagare för boken Egenmäktigt förfarande. Moderator är Dag Jonzon.

Köp biljett »

Visning

Onsdag 30 januari klockan 12.00

Vårens första Onsdagslunch bjuder på en visning av utställningen Fundamenta med konstnären själv, Björn Gimstedt.

Vetenskapslunch – Vad är kunskap?

Torsdag 7 februari 12.00-12.30

Föredrag med Åsa M Wikforss, professor i teoretisk filosofi.

Boka biljett »

Kontakt

Sundsvalls museum

060-19 18 00

Kulturmagasinet
851 96 Sundsvall

Öppettider

måndag-torsdag klockan 10-19
fredag klockan 10-18
lördag-söndag klockan 11-16
Fri entré / Free admission

Tina Johansson Intendent

060-19 18 07, 070-573 94 32

Sundsvalls museum
Kulturmagasinet
851 96 Sundsvall

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.