Art Performance

Logotyp Ockupera - Art Performance

Sundsvalls museum bjuder in till två veckor med performancekonst. Utställning, workshops, performance och videovisningar.

28 oktober – 11 november kommer konstnärer, svenska och internationellt verksamma, att inta Kulturmagasinet för att sätta fokus på performance som konstnärligt uttryck.

Performancekvällar

Under två veckor blir Kulturmagasinet en plats där du kommer att kunna uppleva och samtala kring performancekonst. Sammanlagt blir det tre performancekvällar med framföranden från tolv konstnärer med vitt skilda konstnärliga uttryck.

Lördag 28 oktober klockan 17-19
Plats: Programsalen, Kulturmagasinet.

Fri entré, platsbiljett hämtas i Kulturmagasinets reception från måndag 16 oktober.

Performance av Maja Melsted och Michael Cedlind

Foto: Maja Melsted, Michael Cedlind

Maja Melsted, Michael Cedlind, Stockholm

Maja Melsted arbetar med fysikalitet, femininitet, reaktioner, situationer och studerar performance genom både praktik och teori. Hon arbetar både med att regissera och att framföra, men även med performativa videoinstallationer där kroppens uthållighet och dimensioner manipuleras.

Genom att kontinuerligt framställa rörliga bilder skapar Michael Cedlind en parallell verklighet, inte mer sann kanske, men ändå en till referenspunkt. Framställningen blir performativ handling som sätts i relation till den rörliga bildens historia.

 

Performance med Cecilia Germain

Foto: Maja Hammaren

Cecilia Germain, Umeå

Den svensk-kanadensiska konstnären Cecilia Germain är född i Uppsala, men sedan 2015 bosatt i Umeå.

Efter sin magisterexamen vid Konstfack har Germain fortsatt sitt undersökande arbete där hon tittar närmare på exempelvis etnicitet, genus, kroppspolitik, hybriditet, historieskrivning och maktstrukturer.

Germain använder sig av fotografi, text, teckningar, installation och performance i sin konst. Den egna erfarenheten av att vara rasifierad är många gånger en utgångspunkt i hennes verk.

 

Norrländsk information

Foto: Jan K Persson

Norrländsk Information, Luleå, Umeå & Härnösand

Med 21 framträdanden på 15 orter, från Gävle och Sundsvall i söder till Haparanda och Gällivare i norr, turnerade Jan K Persson, Nic Langendoen och Mats Wikström runt om i Norrland 1997 under titeln Norrländsk Information.

Föreställningen, som i början täckte fysisk aktion, bild, ljud, dans och teater och som ibland involverade lokala aktörer på spelplatserna, utvecklades hela tiden.

Turnén mötte genomgående tre typer av reaktioner: upprört häcklande, ångestladdad tystnad eller hejdlösa ovationer. Norrländsk Information framträdde sista gången i Umeå i november 1997.

Tjugo år senare återuppstår konstellationen på Sundsvalls museum.

Torsdag 2 november klockan 18-20
Plats: Sundsvalls museum och Lars Ahlins torg, Kulturmagasinet.

Fri entré, platsbiljett hämtas i Kulturmagasinets reception från måndag 16 oktober.

Pasquier performance detalj

Foto: Edith Marie Pasquier

Edith Marie Pasquier, Storbritannien

Edith Marie Pasquier menar att den poetiska bilden har potential att bli den politiska bilden. I sina verk undersöker hon olika typer av poetik genom serier av experiment, dialoger, texter och studier.

Pasquier testar de fysiska, rumsliga och auriska dimensionerna av fotografiet, bjuder in betraktaren att uppleva ytorna och lagren inom en bild. Hon framför sin performance tillsammans med kontrabasist Josefin Landmér från Norrlandsoperan.

 

Performance Damir Niksic

Foto: Damir Niksic

Damir Niksic, Bosnien

Damir Niksic (1970) arbetar med video, performance och installationer. Han har studerat i Italien vid Konsthögskolan i Brera, Milano och Bologna samt vid Akademin för konst i Sarajevo, Bosnien.

I sin konst tar Niksic kritiskt upp frågor om orientalism och islamofobi, (neo) kolonialism, nationalism och identitetspolitik, fascism, privatisering, liksom möjliga vägar till motstånd, och frigörelse. Damir arbetar ofta utifrån en ideologisk grundton och räds inte det kontroversiella.

Tisdag 7 november klockan 18-20
Plats: Programsalen, Kulturmagasinet.

Fri entré, platsbiljett hämtas i Kulturmagasinets reception från måndag 16 oktober.

Performance Westerlund Carlson

Foto: Staffan Westerlund

Lisa W Carlson, Staffan Westerlund, Härnösand

Med performance som uttrycksform har Lisa W Carlson sedan 1995 undersökt sociala situationer och mentala processer. Under 10 års tid var hon en magisk gestalt, iförd en jättelik röd kjol, som både ägde och omfamnade. Det handlade mer om att känna in än att chockera.

Staffan Westerlund arbetade med ljudläggning och dokumentation av verken. Westerlund & Carlson har genomfört tre performance tillsammans i en filmisk berättande form om berörande händelser. De arbetar med röst, rörelse, film, ljud och på senare tid även improvisation.

 

Performance med Ann Rosén

Foto: Ann Rosén

Ann Rosén

Ann Rosén är verksam som ljudkonstnär och tonsättare sedan 90-talet. I sin musik och ljudkonst arbetar hon med att bredda förrådet av klanger genom textila sensorer där musikerna, genom rörelser som sträcker och släpper spänningen i materialet, styr datorgenererade ljudfiler och processer.

Olika ljud som knaster, sprak, brus och elektroniska artefakter är vanligt förekommande i Ann Roséns ljudvärld, men också rumsliga landskap som tillkommer via olika synteser skapade i realtid. Många gånger finns visuella inslag av design, apparatur och material innovativt integrerat i hennes framföranden.

 

Performance - Sophie Erlandsson_

Foto: Sophie Erlandsson

Sophie Erlandsson, Växjö

Mina ord är underlaget i min praktik, som senare materialiseras till performance, video eller som lämning på en sida.

Med mina texter och min kropp arbetar jag med ett pendlande mellan det starka och det bräckliga och mellan det humoristiska och det djupt smärtsamma.

Jag tar språket på allvar genom att söka betydelse och sammanhang för min poesi i en tid av språkligt överflöd och genom att avsöka gränserna för uppriktighet, klichéer och parodi.

Utställning

Under performanceveckorna får du se en utställning växa fram med både videoverk från deltagande konstnärer och verk från Sundsvalls museums samlingar.

Under Performanceafton 2 november utför Edith Marie Pasquier sin performancekonst direkt i utställningslokalen.

Utställningen kommer även inkludera dokumentation av konstnärernas performanceverk från OCKUPERA – Art Performance.

28 oktober – 4 februari 2018.

Workshop

I två dagar, 9-10 november klockan 10-16, arrangerar Konst Västernorrland workshop i performance för yrkesverksamma konstnärer i länet. Ledare för workshopen är konstnären Ann Rosén.

Deltagarna kommer att framföra performance på en eller flera ställen i Kulturmagasinet i anslutning till Vidöppet på Arkivens dag lördag 11 november. Håll utkik!

Program

OCKUPERA – Art Performance (PDF)

Kontakt

Olof Ahlström Projektledare Konstnärlig gestaltning

070-187 17 44

Sundsvalls museum
Kulturmagasinet
851 96 Sundsvall

Kulturmagasinet

060-19 18 00

Kulturmagasinet
851 96 Sundsvall

Öppettider

måndag-torsdag klockan 10-19
fredag klockan 10-18
lördag-söndag klockan 11-16

Var sidan till hjälp?

  • Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan. Lämna din e-postadress så att vi kan återkoppla till dig.