1918

Stereobild på tyska fångar från Första världskriget

27 oktober 2018 – 27 januari 2019.

Första världskriget

En exposé genom en unik samling fotografier från Första världskriget. Vi visar bilder från Balkan, västfronten, luften och krigsslutet. Fotografierna är ett starkt dokument om en samtid som påverkade en nutid. 1918 tystnade kanonerna och när dimman hade lagt sig trädde en helt annan värld fram.

Stereobilder

Stereobilderna är tagna av firman Jules Richard. Bilderna är ett sammelsurium av platser, människor och vapenslag. Det gör den här samlingen speciell, den ger en enhetligare bild. Vanligen var sådana här fotouppdrag specifikt inriktade på något. Kameran var en ny teknisk skapelse, men snabbt insåg de krigande makterna vikten av att inte tillåta fri fotografering av fasorna. Firmor som Richard gjorde jobbet.

Fotografierna visar många ögon på unga män som inte alltför sällan uttrycker den sorg de känner. De kval de står inför, som det kompani franska soldater som sitter i bivack i morgonljuset inför slaget vid Somme eller de skojfriska tyska soldaterna på Balkan, som i själva tyngden av fångenskap vet att de har klarat sig.

Kontakt

Sundsvalls museum

060-19 18 00

Kulturmagasinet
851 96 Sundsvall

Öppettider

måndag-torsdag klockan 10-19
fredag klockan 10-18
lördag-söndag klockan 11-16
Fri entré / Free admission

Petter Österlund Intendent

070-347 77 85

Sundsvalls museum
Kulturmagasinet
851 96 Sundsvall

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.