Lämna sidan snabbt Så döljer du ditt besök på webben

Kultur för alla

Dansare vid konstverk i Inre hamnen, Sundsvall

Scenkonsten flyttar ut. Nu kan du ta del av ett helt nytt koncept med kulturuttryck på stan via utplacerade QR-koder.

Nu väcker Danskompaniet Norrdans och Teater Västernorrland konstverk och torg till liv på nya sätt. Runt om i Sundsvall finns det utplacerade QR-koder på lyktstolpar. Genom att scanna QR-koden får du tillgång till en kulturupplevelse direkt i din telefon. Det är konceptet Kultur för alla.

På det här sättet kan vi placera konsten mitt i medborgarnas vardag och nå dem när de går förbi, säger Martin Forsberg, konstnärlig ledare på Norrdans.

Konceptet

Idémakaren bakom konceptet är danskonstnären Malika Ali från Tyskland och det var under den första nedstängningen i hemlandet som hon under sina dagliga promenader kläckte idén att kombinera fysiska konstverk med samtida dans.

Tanken är att ge offentlig konst nytt liv och nya perspektiv. Genom att skanna en QR-kod kommer ett danskonstverk att spelas upp som utspelar sig på just den plats som personen befinner sig.

Premiär

Från och med fredagen 7 maj kan du ta del av konceptet med dans och teater som möjliggör att fler invånare får uppleva kultur och konst i staden. I Sundsvall presenteras sex olika dansverk vid lika många konstverk i staden.

  • Inre hamnen, Nya Hamngatan 15
  • Inre hamnen, Nya Hamngatan 19
  • Gamla posthuset, Köpmangatan 19
  • Stora Torget, Kyrkogatan 19
  • Stora Torget
  • Vängåvan, fontänen.

På Stora torget finns Teater Västernorrlands Platsen och verket ”Minns du?” som utspelar sig precis mitt på torget.

Så här såg det ut på invigningen av alla QR-stationer i Sundsvall:

Klicka på kartan för att hitta alla utplacerade dansupplevelser via QR koder i stan.

Ljuddrama på Stora torget

En gång i tiden, en långhelg om året, brukade Sundsvall samlas på Stora torget för att göra festival ihop. ”Minns du?” tar dig tillbaka till den populära Gatufesten och låter fragmenterade minnen leda dig genom skumdränkta nätter i discotältet, storslagna konserter framför Stora scen, förälskelser, lögner, fylla, skratt och våld. Detta ljuddrama är en av sex stationer i Kultur för alla.

Cityplay

Cityplay är appen som belönar dig när du handlar i city! Cityplay samlar stadens alla ”erbjudanden” och “stämpelkort” i en och samma app. Cityplay erbjuder även uppdrag och utmaningar i stadskärnan kopplat till belöningar. Ladda ner appen där appar finns och bli medlem, sen är det bara att shoppa, fika, äta eller ta del av stadens alla nöjen som vanligt. Inom kort kommer belöningarna att börja trilla in. Cityplay är gratis, så ladda ner den idag!

Scanna alla sex QR-koder – få erbjudande

Om du under kulturpromenaden ”Kultur för alla” även skannar alla Cityplays sex QR-koder får du som belöning erbjudandet “Två biljetter till priset av en” på någon av Norrdans eller Teater Västernorrlands föreställningar. Belöningen hämtas inom 30 dagar ut hos Entré Sundsvall på Köpmangatan 9, genom att du visar upp erbjudandet i din mobil för personalen.

Mer om Cityplay appen Sundsvall hittar du här.

Mer information om samarbetspartners

Länk till Norrdans
Länk till Teater Västernorrland
Entré Sundsvall
Stadsutveckling i Sundsvall AB

Kontakt

Ulrika Sjöberg Kommunikatör

060-19 19 31

Jonas Albecker VD/Stadskärneutvecklare

070-674 73 72

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.