Cirkuslyftet Sundsvall

Handstående cirkusartist på ett tak i Sundsvall

Cirkuslyftet Sundsvall arbetar för att lyfta cirkus som scenkonst.

Projektet Cirkuslyftet består av Sundvalls museum, Scen Sundsvall, Cirkus Elvira, Sundsvalls Kulturskola och Sundsvalls Stadscirkus. Vi arbetar med att arrangera gästspel, residens samt festivaler. Vi har arrangerat två festivaler 2018 och 2020 nu har vi nästa festival 2022 igång i vår planering. Syftet är att etablera nycirkus/modern cirkus i Sundsvall, då vi ser att den scenkonsten saknas i form av regelbundna arrangemang och andra aktiviteter i genren.
Cirkuslyftet Sundsvall har sedan starten 2017 arrangerat ett antal gästspel med både nationella och internationella kompanier. Målsättningen är att arrangera minst 2 föreställningar per år för en vuxen/familjepublik. Kulturskolan arrangerar föreställningar och workshop för grundskolan. Vi har skapat förutsättningar för att ta emot Artist in Residence, vilket är en förutsättning för cirkuskompanier att repetera in en ny föreställning. Projektet betalar för boende och träningslokalen. Cirkusverkstan är en utmärkt lokal för att träna och repetera cirkusdiscipliner. Det har genomförts två Artist in Residence under 2019-2020 och under 2021 kommer vi att genomföra två stycken Artist in Residence. Vi är en del av det som håller på att bli ett ”Cirkus i Norr-arrangörsnätverk”.
Cirkuslyftet finansieras med kommunala medel, projektmedel från Region Västernorrland och Statens Kulturråd samt ideellt arbete.

Kontakt med projektet: Håkan Nordman, 070-374 77 20 och AnnaKarin Westberg 070-267 26 82.
Projektet består också av: Thomas Jerbo, Ann Jerbo, Kristin Svensson-Melander och Frans Costell.

Scen Sundsvall och Sundsvalls museum

Det är de två som arrangerar gästspel för vuxna, ungdom och barn, det är offentliga teater- dans och cirkusföreställningar i Sundsvalls kommun. De utgör också den arbetsgrupp som gör ansökningar, bokar föreställningar och fungerar som festivalkontor. Vi organiserar dessutom residensverksamheten.

Sundvalls kulturskola

Tillsammans med Cirkus Elvira har Kulturskolan kurser i cirkus. Undervisningen vänder sig till de som går i åk 1-6 och innehåller bland annat lindans, enhjuling, jonglering, luftakrobatik (tyg, ring, rep, trapets) och golvakrobatik. Undervisningen sker i Stadscirkusens lokaler på Verkstadsgatan 2 vid norra brofästet.  Dessutom arrangera Kulturskolan scenkonst för hela grundskolan där cirkusföreställningar är en del av det utbudet.

Cirkus Elvira och Sundsvalls Stadscirkus

Cirkus Elvira producerar föreställningar, dels Sommarskoj på Norra berget och en vinterföreställning i teaterkvarteren. Föreställningarna med clownen Daff-Daff turnerar runt om i landet med sina föreställningar. Sundsvalls Stadscirkus har cirkusträning för alla åldrar i den bäst utrustade lokalen för cirkusträning norr om Norrtull.

Program

Planeringen av konceptet September Cirkus pågår, information finns på https://entresundsvall.se/paketarrangemang/september-cirkus/
Urpremiären av föreställningen MOLN med Kompani Giraff genomfördes i april på Sundsvalls Teater.

Länkar:
Scen Sundsvalls hemsida
Sundsvalls kulturskolas hemsida
Cirkus Elviras webbplats
Sundsvalls Stadscirkus hemsida
Information hittar du också på facebook.com/sundsvallsnycirkusfestival.

Below Zero

Foto: Ivar Stockås

Below Zero[/caption]
logotype

Foto: Lia Jacobi

Cirkuslyftet[/caption]

 

Kontakt

Håkan Nordman Kultursekreterare

060-19 21 06, 070-374 77 20

Sundsvalls museum
Kulturmagasinet
851 96 Sundsvall

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.