Cirkuslyftet Sundsvall

Handstående cirkusartist på ett tak i Sundsvall

Cirkuslyftet Sundsvall arbetar för att lyfta cirkus som scenkonst.

Vårt syfte
Vi arbetar med att etablera nycirkus/modern cirkus i Sundsvall och i Regionen. Vi gör det genom att arrangera gästspel, festivaler och Artist in Residence.

Cirkusen lyfter Sundsvall
För fyra år sedan startade Cirkuslyftet. Det är ett samarbete mellan Sundsvalls museum, Scen Sundsvall, Cirkus Elvira, Sundsvalls Kulturskola och Sundsvalls Stadscirkus som tillsammans arbetar för att etablera den moderna cirkusen i Sundsvall. Styrkan med våra samarbeten där vi genom residens, gästspel, cirkusverkstan med daglig träning och pedagoger med program på Kulturskolan bildar ett fint cirkulärt cirkus-ekosystem för alla åldrar.
Sedan 2017 har vi arrangerat 10 gästspel, två festivaler där det gavs 38 föreställningar både interna och offentliga. . Konceptet SeptemberCirkus innebar att vi arrangerade ytterligare 11 föreställningar med 6 kompanier. Så till och med 2021 har vi arrangerat 59 föreställningar.
Vi har genomfört fyra Artist in Residens med ENT Management, Fauna Cirkus, Kompani Giraff och Kaaos Kaamos.
Kulturskolan i Sundsvall har sedan två år cirkus som en valbar aktivitet. Sundsvalls Stadscirkus har träning flera kvällar i veckan i Cirkusverkstan, Skönsberg.
Ett Cirkuslyft med utvecklade former för samverkan mellan det offentliga och civilsamhället ger många tillgång till konstformen cirkus. Barn och unga är prioriterade, men konstformen är till stora delar för alla åldrar. Dessutom är konstformen inte beroende av språkförståelse då det är väldig lite om alls någon text i föreställningarna.
Cirkusens dimensioner och discipliner gör den till en lättillgänglig konstform med låga trösklar för förståelse, som inte ställer krav på språkkunskaper.

Nu och framåt

Cirkus Elviras Julcirkus – 26/12-2/1 -22. Biljetter köper du på Entré Sundsvall.
Smältande, torsdag 17/2 kl 18.00. Information finns på Entré Sundsvall, det är utomhus och fri entré.
Det får bära eller brista – Cirkus By me. Internationella kvinnodagen 8/3 -22. Biljetter köper du på Entrè Sundsvall.
Rollercoaster – Wes Peden 25/3 Biljetter köper du på Entré Sundsvall.
Festival 2022, vecka 43, 25-30/10

Cirkus Norr
Vi är i start-up fasen till ett interregionalt projekt i de fyra norrlandslänen, framtidens arrangörer kan finnas i cirkusen! Den scenkonsten kan locka yngre att bli intresserade att arrangera föreställningar, det behövs tillväxt i arrangörsleden. Förutom de fyra nordliga länen vet vi att det finns intresse att arrangera cirkus i Gävleborg också, t ex Hudiksvall och Gävle.
Ett stärkt arrangörsnätverk för cirkus bör vara intressant för det kulturpolitiska samarbete Kultur i Norr där ett av de prioriterade områdena är Arrangörsfrämjande åtgärder, bl a att stärka befintliga och nya arrangörsnätverk. För Cirkus i Norr (arbetsnamn) är 3:e målet i Kultur i Norr det som vi fokuserar på och prioriterar. Det är området att samverka kring för oss arrangörer av cirkus.
Vi tycker att norra Sverige ska vara en naturlig turnéslinga för kompanier. För att göra det ekonomiskt möjligt för mindre arrangörer är subventioner av gager och andra kostnader kanske en förutställning

Ekonomi
Cirkuslyftet finansieras med kommunala medel, projektmedel från Region Västernorrland och Statens Kulturråd samt ideellt arbete.

Följ och gilla oss:
facebook.com/cirkuslyftetsundsvall
instagram.com/cirkuslyftet_sundsvall/

Kontakt
Projektledare:
Håkan Nordman, 070-374 77 20
Anna-Karin Westberg 070-267 26 82
E-post: cirkuslyftetsundsvall@gmail.com

Projektgrupp: Thomas Jerbo, Ann Jerbo, Kristin Svensson-Melander, Frans Costell, Åsa Jadelius

Scen Sundsvall och Sundsvalls museum

Det är de två som arrangerar gästspel för vuxna, ungdom och barn, det är offentliga teater- dans och cirkusföreställningar i Sundsvalls kommun. De utgör också den arbetsgrupp som gör ansökningar, bokar föreställningar och fungerar som festivalkontor. Vi organiserar dessutom residensverksamheten.

Sundvalls kulturskola

Tillsammans med Cirkus Elvira har Kulturskolan kurser i cirkus. Undervisningen vänder sig till de som går i åk 1-6 och innehåller bland annat lindans, enhjuling, jonglering, luftakrobatik (tyg, ring, rep, trapets) och golvakrobatik. Undervisningen sker i Stadscirkusens lokaler på Verkstadsgatan 2 vid norra brofästet.  Dessutom arrangera Kulturskolan scenkonst för hela grundskolan där cirkusföreställningar är en del av det utbudet.

Cirkus Elvira och Sundsvalls Stadscirkus

Cirkus Elvira producerar föreställningar, dels Sommarskoj på Norra berget och en vinterföreställning i teaterkvarteren. Föreställningarna med clownen Daff-Daff turnerar runt om i landet med sina föreställningar. Sundsvalls Stadscirkus har cirkusträning för alla åldrar i den bäst utrustade lokalen för cirkusträning norr om Norrtull.

Program

2021: September Cirkus har genomförts. Urpremiären av föreställningen MOLN med Kompani Giraff genomfördes i april på Sundsvalls Teater.

Länkar:
Scen Sundsvalls hemsida
Sundsvalls kulturskolas hemsida
Cirkus Elviras webbplats
Sundsvalls Stadscirkus hemsida

logotype

Foto: Lia Jacobi

Cirkuslyftet[/caption]

Kontakt

Håkan Nordman Kultursekreterare

060-19 21 06, 070-374 77 20

Sundsvalls museum
Kulturmagasinet
851 96 Sundsvall

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.