Skolbio i Sundsvall

Sundsvalls skolbioverksamhet arrangeras av Sundsvalls museum i samarbete med Film i Västernorrland, Mediotek Sundsvall och Sundsvalls kulturskola.

Vårens skolbioutbud 2019

Under våren visas fyra filmer för grundskolan och gymnasiet. Alla filmer visas på Filmstaden i Sundsvall, tre av filmerna visas på Opalen, Kvissleby.
Du som är pedagog på Sundsvalls skolor kan boka in dej och din klass på visningarna på e-post till: hakan.nordman@sundsvall.se
Ange i bokningen: skola, kontaktperson, antal elever och personal, vilken årskurs, datum och tid som du önskar se filmen.

  • Schlindlers list

Schlindlers list inleder för att uppmärksamma Förintelsens minnesdag som är 27 januari. Filmen visas bara på Filmstaden.
Visas på Filmstaden måndag 28/1 kl 8.45 och 12.30. Rekomenderas för åk 9 och gymasiet. Filmen är 3 timmar och 15 minuter.

Det är 25 år sedan Steven Spielbergs mästerverk SCHINDLER’S LIST hade biopremiär. Universal Pictu­res har nu tillsammans med Steven Spielberg gjort en digital restaurering av filmen från originalnegativet, i 4K-upplösning med en helt ny ljudbild i Dolby Cinema och Dolby Atmos, som släpps på bio inför Förintel­sens minnesdag. Filmen – som vann sju Oscarutmärkelser, bland annat Bästa film och Bästa regi – berättar den otroliga san­na historien om den gåtfulle Oskar Schindler (Liam Neeson) som räddade livet på fler än 1 100 judar under Förintelsen vilka överlevde ett av de mörkaste kapitlen i mänsklighetens historia tack vare det han gjorde.

  • BlackKklansman

Visas på Filmstaden tisdag 26/2 kl 8.45 och 12.30 – Fullbokad samt onsdag 27/2 kl 8.45.
Visas på Opalen, Kvissleby torsdag 28/2 kl 8.45.
Visas för högstadiet och gymnasiet. Filmen är 2 timmar och 15 minuter.

En otrolig, sann, historia från filmskaparen Spike Lee. På det tidiga 70-talet blir Ron Stallworth den första afroamerikanske kriminalaren i Colorado Springs po­lisstation.. Hans anställning möts av skepticism och öppen hotfullhet, men Stallworth beslutar sig för att göra sig ett namn genom att infiltrera och avslöja Ku Klux Klan. Förställd till vit rasist, kontaktar han gruppen via telefon och blir inbjuden i den innersta kretsen av klanens högste ledare, David Duke. Den hemliga utred­ningen blir alltmer farlig och komplex när Stallworths judiska kollega, Flip Zimmerman, får spela Rons roll vid fysiska möten med hatgruppen. BLACKKKLANSMAN visar upp en orubblig och sann bild av rasfientligheter under 1970-talets USA men som är exakt lika relevant i vår tumultartade nutid.

  • Ensamma i rymden

Visas på Filmstaden tisdag 12/3 kl 9.00 och 12.00 samt onsdag 13/3 kl 9.00.
Visas på Opalen, Kvissleby torsdag 14/3 kl 9.00.
Visas för åk 4-6. Speltid 1 timme 23 minuter

I en inte allt för avlägsen framtid färdas det gigan­tiska rymdskeppet Svea med endast två passage­rare – 12-åriga Gladys och hennes lillebror Keaton. Barnen har flytt från ett trasigt jordklot och är på väg mot planeten Vial, men de tycks aldrig komma fram. Ett episkt, spännande, varmt och underhål­lande äventyr för hela familjen, där två syskonutma­nar sitt öde tillsammans med en vänlig utomjording.

  • Halvdan Viking

Visas på Filmstaden tisdag 9/4 kl 9.00 -Fullbokad! och 12.00 samt onsdag 10/4 kl 9.00 – Fullbokad!.
Visas på Opalen, Kvissleby torsdag 11/4 kl 9.00
Visas för årskurs 1-3. Speltid 1 timme 31 minuter

Halvdan Viking är elva år och bor i Östbyn med smeden Björn efter att hans pappa gett sig av på plundringsfärd. Men Halvdan är ingen ”riktig” vi­king. Han haltar, har dåligt självförtroende och sak­nar en vän. I närheten av Östbyn ligger Västbyn. De båda byarna har legat i fejd med varandra så länge man kan minnas och det är förbjudet att befin­na sig på fel sida av älven som delar de två byarna. En dag i skogen möter Halvdan plötsligt den orädda kungadottern Meia från fiendebyn Väst. Trots att de inte får träffas spirar en oväntad vänskap fram mel­lan dem. När Västbyn planerar ett anfall på Östbyn förstår vännerna att allt hänger på dem om det ska stoppas i tid. Men har de tillräckligt med mod och list för att göra det som krävs utan att ta till vapen? HALVDAN VIKING är fritt baserad på Martin Wid­marks populära böcker om vikingapojken Halvdan.

Mer information om filmerna, trivselregler samt om film och läroplanen finns i Skolbiofoldern: Skolbioprogram våren 1019

Skolbiodagen/Film i skolandagen arrangeras årligen v 44 på måndagen, 2019 är det 28/10.

Kontakt

Håkan Nordman Kultursekreterare

060-19 21 06, 070-374 77 20

Sundsvalls museum
Kulturmagasinet
851 96 Sundsvall

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.