BUFF SUNDSVALL 2017

banner för filmfestival

För andra året i Sundsvall!

Sundsvalls museum arrangarar Skolbiovisningar sedan många år och inledde 2016 ett samarbete med BUFF, Barn och Ungdoms Film Festivalen i Malmö, inom ramen för BUFF Sverige. Allt för att sprida bra barn och ungdomsfilm i Sundsvall!
BUFF startade 1984 och har sedan dess varit det viktigaste visningsfönstret för film för barn och unga i Norden.  BUFF har som mål att visa världens bästa barn och -ungdomsfilmer och har särskilda urvalskriterier kring vad som kan räknas som en BUFF-film. Filmerna ska ta sin publik på allvar och berättas ur barns eller ungdomars perspektiv.
Projektet BUFF i Sverige arrangerades för första gången med start i april 2015. Varför? För att BUFF vill ge så många barn och ungdomar som möjligt tillgång till värdefulla filmupplevelser på bio. Vi kommer  att visa filmerna som offentliga visningar i Kulturmagasinets programsal för allmänheten 17-19/11 och som skolbiovisningar 21-23/11.

Förköp av biljetter: Kulturmagasinet 060–19 18 00, Entré Sundsvall, 060–15 54 00, www.entresundsvall.nu
Biljettpris 20 kr per film.

Filmpresentationer – Läs om filmerna, när de visas och för vilken ålder de rekommenderas. Biljetter via Entré Sundsvall och i Kulturmagasinets reception.

Grodor, tigrar och krokodiler
Ett kortfilmsprogram om sex stycken filmer, total visningstid: 35 minuter, rekommenderas för de yngsta 3-5 år.

Octopus 4 min
Det är mycket att tänka på när en ska baka. En bläckfisk har många armar som kan hjälpa till och det är praktiskt när det krävs många ingredienser. Men det är också svårt att hålla styr på alla armar och få dem att göra som en vill … Hur ska det gå med kakan? Utan tal och text. Regissör – Julia Ocker. Tyskland, 2016

The Teeny-Weeny Fox 8 min
Mitt i en frodig trädgård träffar en liten räv på en modig flicka med gröna fingrar som planterar växter. Tillsammans hittar de på en massa kul saker och av en tillfällighet upptäcker de att det finns annat än växter som kan växa och gro. Utan tal och text. Regissör – Aline Quertain, Sylwia Szkiladz. Frankrike, Schweiz, Belgien, 2016

Singing Frogs 11 min
I denna korta animerade historia möter vi ett gäng märkliga grodvarelser som lever, dansar och musicerar vilt i ett mörkt träsk. Men döden, i form av en stor, argsint krokodil, är alltid närvarande. Utan tal och text. Regissör – Violaine Pasquet. Frankrike, 2016

Bat Time 4 min
Fladdermusen är på lekhumör men det är natt och alla djuren på gården sover. Trots ivriga försök att väcka dem så hittar fladdermusen, tråkigt nog, ingen lekkamrat. Fladdermusen har nästan gett upp hoppet när hen äntligen hittar en kompis. Utan tal och text. Regissör – Elena Walf. Tyskland, 2016

Tiger 4 min
På barnets tallrik finns en bild på en tiger. När ingen ser får tigern liv och lämnar sin tallrik. I smyg tassar den runt på bordet och det verkar som att den är både hungrig, törstig och lite busig. Fantasifullt för de minsta. Utan tal och text. Regissör – Kariem Saleh. Tyskland, 2016

Crocodile 4 min
Äntligen är det dags för myskväll framför tv:n och krokodilen har laddat upp med salta pinnar. Men krokodilen har en lång nos och korta armar och att få in pinnarna i munnen är svårare än hen trott. Efter flera tappra försök hittar krokodilen lösningen i soffan, en bit bort. Utan tal och text. Regissör – Julia Ocker. Tyskland, 2016

Långt borta och nära
ett kortfilmsprogram med sex stycken filmer. Visas lördag 18/11 kl 12.00. Speltid 39 min, rekommenderas för barn från 5 år. Fem kortfilmer om allt från att vara uttråkad på en trappa, en vinterskog i Tjeckien, en svensk sommardag, en promenad i dimman och en animerad film från Jordanien.

Elena and the Shadows
Elena sitter uttråkad på en trappa medan dagen passerar. En pojke kommer förbi och tar med henne ut på äventyr. Ett äventyr där bara fantasin sätter gränser. Mexiko 2016. Utan tal pch text. Regissör: César Cepeda. Speltid – 8 min.
First Snow
En liten igelkott tar en promenad mitt i natten och somnar ute i skogen. När den vaknar har den första snön kommit och den stackars igelkotten är fullständigt vilse och hamnar på en livsfarlig irrfärd i sina försök att hitta hem. En inlevelsefullt skildrad stop-motion-animation som passar alla åldrar. Tjeckien 2016. Utan tal och text. Regissör – Lenka Ivančíková. Speltid – 14 min. Prinsesspojken
Ett syskonpar delar sovrum, ena halvan av rummet är blå och andra halvan är rosa. Systern har leksaker och kläder som brodern är väldigt förtjust i. En dag får brodern ett paket som gör att han också kan klä ut sig till det han vill. En film som väcker tankar om vad som anses vara för pojkar och flickor. Sverige 2016. Svenskt tal, engelsk text. Regissör: Sosi Chamoun. Speltid – 9 min.
Surprise
När clownen hoppar fram ur lådan får han sitt livs överraskning: Hans älskade mössa är försvunnen! Han följer efter tjuven, en fågel som tycker att mössan skulle vara perfekt för att hålla äggen varma i fågelboet. Fint animerad film om att tänka på andra än sig själv. Jordanien 2016. Utan tal och text. Regissör – Tariq Rimawi. Speltid – 5 min.
Eñvor
Två unga systrar promenerar vid kusten när den ena försvinner i dimman. En urvacker tecknad animation i animéstil, om att förlora någon. Denna korta historia berör som en hel Miyazaki-långfilm destillerad till tre minuter. Frankrike 2016. Franskt tal, engelsk text. Regissör – Leïla Courtillon. Speltid – 3 min.

Ugglor och möss (Owls and Mice)
Visas fredag kl 16.00 speltid 80 min, rekommenderas för från 9 år.

En feelgoodfilm med musikalinslag om vänskap, likheter och olikheter. Regissörens förra långfilm, Livet enligt Nino, vann priset för bästa barnfilm på BUFF 2015.

Meral (8) flyttade bara in i en ny stad. Hon försöker göra vänner på sin nya skola före sin höstskoleläger, men det här är svårare än väntat. Hemma är hon vän med en liten mus som bor i sitt nya rum, som hon kallar Peepeep. Rädd att hennes föräldrar kommer att döda Peepeep medan hon är borta, tar hon hemligt med henne. Tack vare musen gör Meral några oväntade nya vänner. När en uggla fångar den lilla musen, skyller Meral hennes nya vänner. Det är inte förrän de ställde sig ut i naturen för att hämta uggelpelleten med Peepeeps ben, att Meral äntligen förstår vad vänskap handlar om. OWLS & MICE är uppföljaren av den framgångsrika och prisbelönta FROGS & TOADS, från samma författare och regissör.
Nederländerna 2016.  Holländskt tal, Svensk text. Regi & manus: Simone van Dusseldorp.  Medverkande:  Hiba Ghafry, Mariana Aparicio Torres, Mimoun Oaïssa

Dagen då min pappa blev en buske (The Day My Father Became a Bush)
Visas söndag kl 11.30 speltid 80 min, rekommenderas för från 10 år.

En färgstark och humoristisk historia om flykten från ett krig, berättad utifrån en 10-årig flickas ögon perspektiv.
Toda är 10 år och bor tillsammans med sin pappa som är den bästa bagaren i stan. Men en dag bryter kriget ut och pappan blir inkallad för att försvara sitt land. Toda tvingas fly över gränsen, inte bara för att rädda sig undan kriget utan även för att försöka hitta sin mamma. Men hur ska det gå till när hon egentligen inte alls vet var mamman bor? Toda ger sig ut på ett färgsprakande äventyr där hon möter märkliga människor, hamnar i absurda situationer och hittar en speciell ny vän. Filmen är baserad på en uppmärksammad bok av den prisbelönta författaren Joke van Leeuwen.

Nederländerna 2016.  Holländskt tal, svensk text.  Medverkande:  Celeste Holsheimer, Matsen Montsma, Teun Kuilboer, Noortje Herlaar mfl.
Regi:  Nicole van Kilsdonk.  Producent:  Fleur Winters, Leontine Petit, Joost De Vries.  Manusförfattare:  Marleen Versprille, Nicole van Kilsdonk  Fotograf: Gregg Telussa  Klippare: David Verdurme.  Musik: Rutger Reinders

Yarim (The Half)
Visas söndag kl 13.30 speltid 98 min, rekommenderas från 13 år.

I en by i Turkiet lever den fattiga herdetjejen Fidan, 15 år. På grund av fattigdomen säljer fadern Fidan som brud till en familj som bor långt bort. Då hon träffar sin man Salih, inser hon att han lider av en intellektuell funktionsnedsättning. Även om Salih är 35 år är han intellektuellt yngre än Fidan.
Trots deras olikheter tar deras äktenskap en oväntad vändning. En minnesvärd och rörande film som skildrar tvångsäktenskap och ljusglimtar i en tragisk verklighet. Filmen handlar om en ung människa som ska klara av en mycket stor förändring, anpassa sig, lära känna en ny familj, ingå i den nya familjen och finna ett sätt att leva med en person med funktionsnedsättning.

Det finns hederskulturrelaterade familjeförhållanden på många håll i världen och i Sverige, det är inte juridiskt sanktionerat och strider mot de mänskliga rättigheterna. Turkiet har inte ratificerat FNs dokument om de mänskliga rättigheterna. I Turkiet är det skillnad mellan land och stad som på många håll. I städerna finns fler liberala familjer som inte ser så traditionellt på vem som får gifta sig med vem men på landsbygden bestämmer föräldrar och familj och mer konservativt. För Fidans familj blev hennes giftermål ett sätt att lätta försörjningsbördan för pappan. För Salihs familj blev giftermålet ett sätt att få en fru att ta hand om Salih. Diskutera för- och nackdelarna med vad det här innebär för Salih och Fidan som lever i det här.
Turkiet 2016. Regi: Çagil Nurhak Yadogdu  Manus: Özge Aras, Çağıl Nurhak Aydoğdu  Tal: Turkiska. Text: Svenska  I rollerna: Ece Tatay, Serhat Yiğit, Hülya Böceklioğlu, Recep Yener, Ahmet Kaynak, Gözde Okur, Mehmet Ünal mfl. Unga Filmjuryn, klass 8C på Västra Hamnens skola i Malmö, utsåg filmen The Half/Yarim till bästa ungdomsfilm på BUFF 2017.

LE COEUR EN BRAILLE (Heartstrings)
visas lördag kl 14.00. Speltid – 89 min, rekomenderas från 9 år.

Den unga och lovande cellisten Marie, 12 år, lider av en ögonsjukdom som gör att hennes liv bokstavligen blir mörkare och mörkare. Förutom Maries föräldrar är det ingen som känner till att hon sakta men säkert håller på att bli blind. Maries goda vän Victor är kär i Marie. Tillsammans med klasskompisarna blir Victor Maries ögon när hon försöker att dölja hur långt hennes sjukdomsförlopp har gått.
Baserat på boken Le coeur en braille är Heartstrings en vacker och rörande film som har enastående starka rollprestationer från sina unga skådespelare. Heartstrings vann ECFA Award, priset för bästa eropeiska barnfilm, på BUFF 2017. Tal – Franskt. Text – engelsk. Regissör – Michel Boujenah Produktionsland – Frankrike, Belgien 2016Writers: Michel Boujenah (screeplay), Alfred Lot (screenplay) Medverkande: Alix Vaillot, Jean-Stan du Pac, Charles Berlin.

 

Kontakt

Håkan Nordman Kultursekreterare

060-19 21 06, 070-374 77 20

Sundsvalls museum
Kulturmagasinet
851 96 Sundsvall

Var sidan till hjälp?

  • Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan. Lämna din e-postadress så att vi kan återkoppla till dig.