Fritidsbanken

Här kan du låna sport- och fritidsutrustning helt gratis i upp till 14 dagar.

6 januari-14 mars

Tisdag 13.00-18.00
Onsdag 13.00-18.00
Torsdag 13.00-19.00
Fredag 13.00-16.00
Lördag 10.00-14.00

 

Adress: Sallyhillsvägen 9B

Ring oss gärna om du undrar något eller om nedanstående tider inte fungerar för dig och du vill låna så försöker vi hjälpa dig!
Telefon: 073-271 25 87
Mejl: fritidsbanken@sundsvall.se

Dekorativ bild

Foto: Pixabay

Vår ambition är att du ska kunna låna precis det du behöver av sport- och fritidsutrustning av oss. Vår styrka är vintersport och framförallt kan vi erbjuda dig allt inom alpint, hockey och längdåkning. Vi har också snowracers och pulkor och några långfärdsrör finns också.

När det inte är vinter är vår största artikel inlines och sådana har vi gott om med tillhörande hjälmar och olika skydd. Du kan också låna en skateboard. Vill du låna golfklubbor så har vi mycket att välja på.

Här finns fler exempel:

 • Rullskidor
 • Beachvolleybollnät
 • Dragkampsrep
 • Kubbspel
 • Frisbeegolfmål
 • Street tennis kit
 • Flytvästar
 • Boule
 • Ridstövlar

Givetvis kan du också komma in till oss om du skulle sakna träningsskor eller fotbollsskor! Ring oss, 073-271 25 87, om du söker någon särskild pryl du vill låna!

Vi vill inkludera många fler att röra sig mer

Att utöka vår verksamhet till att inkludera även barn och unga med olika funktionsvariationer är självklart för oss.

Joelette

Foto: Wikimedia

Vi har bland annat etablerat ett samarbete med Sundsvalls OK som köpt in en joëlette, en snabbrullande och terränggående enhjuling, som förs framåt av minst två löpare och där du som rörelsehindrad kan få chansen att njuta av löpningens tjusning. Du kan låna denna direkt från föreningen. Kontakt: Lena Andersson 070-265 46 60

Ett fördjupat samarbete även med Västernorrlands Handikappidrottsförbund ligger framför oss för att kunna erbjuda den utrustning som de har tillgång till att nå många flera användare.

Vill ni stödja vår verksamhet med material eller resurser för att vi ska kunna öka inkluderingen och få ännu fler att röra sig så ta kontakt med vår projektledare.

Låna på Fritidsbanken

Vi har en utlåningstid på 2 veckor så att många ska få chansen att låna och prova vår utrustning. Ibland när vi är ute och gör särskilda aktiviteter så kan du också låna hos oss bara några timmar eller för en dag.

Vad behöver jag för att låna?

Vi vill att du uppger namn, mobilnummer och e-postadress när du lånar hos oss. När du lånar får du en sammanställning över ditt lån med ditt återlämningsdatum.

Låna om

Vill du låna om, måste du kontakta Fritidsbanken på telefon 073-271 25 87 senast dagen innan lånet går ut för att se om du kan få låna om. Under högsäsong kan du inte räkna med att kunna förlänga ditt lån. (se Viktig information under vintersäsongen)

Om du lämnar tillbaka dina lån för sent eller inte alls
Vi utgår från att du sköter återlämningstiden. Om inte så tappar du din möjlighet att låna i framtiden.

Om du lämnar tillbaka förstörd utrustning eller förlorat utrustning
Vi vill förstås att du är försiktig med det du lånar och meddelar oss om olyckan skulle vara framme. Vi hjälps åt för att fler ska kunna låna och prova på fler idrotter!

Vad kul att så många sett att vi finns och att ni vill låna!
För att ge så många som möjligt chansen att låna är det 2 veckors lån som gäller för alla. Du kan dock låna nya artiklar när du återlämnar sin utrustning.

Vi gör allt som står i vår makt att ha mesta möjliga utrustning på våra öppettider (se fliken ”öppettider”) och vädjar till alla våra låntagare att hålla sina lånetider samt om möjligt lämna tillbaka sin utrustning tidigare om den inte ska användas.

Vi tar inte mot bokningar av utrustning. Vill du kolla vad vi har i utlåningen hänvisar vi till att ringa Fritidsbanken på 073-271 25 87 vid öppning respektive dag men vi kan inte garantera att utrustningen inte blir utlånad innan du kommer för att göra lånet.

Varmt välkommen!

Vi behöver fortsatt få in mer av de mesta även om tillgången på slalomutrustning och skridskor börjar att se riktigt bra ut. Vi har stort behov av utrustning för friluftsliv såsom ryggsäckar, liggunderlag, sovsäckar, stövlar, kängor med mera.

Tänk på att det du skänker ska vara i gott skick. Är du osäker på om det du vill skänka håller rätt nivå får du gärna komma in till oss för att se hur det ser ut. Lämnar du direkt till återvinningen så gör vi ett urval av det som kommer in.

Du som skänker utrustning bidrar till att våra andra får testa den sport- eller fritidsaktivitet de själva är intresserade av, oberoende av ekonomi. Dessutom hjälper du våra medmänniskor att komma tillbaka i arbete då en del av vår personal kommer från sysselsättningsprojektet Kom-i-jobb. Utöver det, bidrar du till en hållbar utveckling då vårt projekt handlar om återanvändning av bra grejer till ett gott syfte.

Här kan du lämna in ditt bidrag.

Gärdehov

Måndag-Söndag             07.00-20.00
Kontakt personal:            073-275 29 76

Stängt vissa röda dagar samt påskafton, midsommarafton, julafton och nyårsafton.

Kretsloppsparken och Johannedals återvinningscentral

Kretsloppsparken, Knävland 164
Johannedals återvinning, Johannedalsvägen 67

Måndag-Torsdag             09.00-20.00
Lördag-Söndag                09.00-15.00

Stängt alla röda dagar samt påskafton, midsommarafton, julafton och nyårsafton.

Svartviks  återvinningscentral

Svartvik, Sandslåvägen 3

1 april-31 oktober
Måndag                           13.00-20.00
Tisdag-Torsdag               17.30-20.00
Lördag-Söndag               09.00-15.00

1 november-31 december
Måndag                            17.00-20.00
Onsdag                             17.00-20.00
Lördag-Söndag               09.00-15.00

Stängt alla röda dagar samt påskafton, midsommarafton, julafton och nyårsafton.

Kontaktperson samtliga återvinningscentraler: Daniel Andersson, telefon: 060-19 16 73.

Förening

Finns utrustning till alla sport- eller fritidsaktiviteter på Fritidsbanken?

Vill du att din idrott eller fritidsaktivitet ska finnas representerad hos oss? Vi blir glada om så många föreningar som möjligt vill samverka med oss. Hjälp oss att bredda verksamheten i syfte att nå fler medlemmar till din idrott/aktivitet.

Behöver ni låneprylar för att kunna genomföra en prova på aktivitet? Kanske kan vi hjälpa er?

Kontakta gärna vår projektledare om ni har idéer på samarbete eller Fritidsbanken om ni tror vi har det ni behöver låna.

Skola

En skola eller annan kommunal verksamhet för unga planerar en friluftsdag?

Ni vill att vi ska komma och besöka er för att informera om vår verksamhet vid ett föräldramöte?

Det är precis sådana aktiviteter som vi kan hjälpa er med. Vi kan också köra ut och hämta utrustningen till er om ni exempelvis ska ha en dag i Sidsjöbacken. Ta kontakt med Fritidsbanken i så god tid som möjligt så hjälper vi er så långt det är möjligt!

Företag

Företag som har socialt engagemang och brinner för rörelse och eller miljö?

Ni kanske vill synas ihop med en framgångsrik social verksamhet som gör nytta för miljön och folkhälsan? Ni har kanske idéer på saker vi kan göra ihop för att förbättra för fler kommuninvånare?  Kanske vill ni stödja oss med en gåva eller resurser för ökad inkludering så att fler unga Sundsvallsbor kommer i rörelse?

Tveka inte att höra av er!

Kontaktperson: Per Jutterström, verksamhetsledare
Telefon: 070-106 26 78
E-post: per.jutterstrom@sundsvall.se

Vi har följande löpande samarbeten igång 2019/2020:

 • Mitt Sverige Vatten & Avfall stödjer oss med insamling löpande på sina återvinningscentraler samt med insamlingskärl till olika insamlingsaktiviteter.
 • Sundsvalls Slalomklubb och deras stora bytesmarknad (oktober) skänker sedan 2016 all överbliven utrustning till oss.
 • Nolby Alpina och deras bytesmarknad (november) skänker sedan 2018 all överbliven utrustning till oss.
 • Selånger SK Bandy och deras skridsko och bandykul där skridskokul är kostnadsfritt 2019/20 och vi stöder med gratis utrustning.
 • Sundsvall Hockey och deras hockeyskola där vi hoppas att fler barn ska röra på sig med skridskor och vi stödjer med lån av skridskor, gallerhjälm och halsskydd.
 • Sundsvalls OK samverkar vi med kring insamling av skor vid Vårruset samt marknadsföring av deras löparvagn för funktionsnedsatta.

Andra som har stöttat eller också fortsatt stödjer vår verksamhet är:

 • FAVI, Förvaltningen för arbetsmarknad, integration och vuxenutbildning
 • Stadsutveckling i Sundsvall AB
 • Näringslivsbolaget Sundsvall
 • On the ICE och Johan Larsson
 • Mitthem
 • Quality Hotel Sundsvall
 • Drakfastigheter
 • Friluftsenheten LV 5
 • SPV

Gör en god gärning

Idén är ganska enkel. Har du sport- eller fritidsutrustning som inte passar eller blivit över, kan du lämna den till oss. Vi lånar ut den till någon som verkligen behöver. Det är bra för dig, miljön och den andre!

Var finns vi?

Vi startade projektet under hösten 2016 och första Sportoteket öppnades i Skönsberg på Skönsbergsvägen 44 den 17 februari 2017. Vi öppnade även utlåningen i Sallyhill på Sallyhillsvägen 9B med stor invigning 28 september och smygöppnade i Ljustadalen på Söndagsvägen 4 under december med en stor invgning tillsammans med alla elever på Ljustadalens skola den 10 januari 2018. Numera finns vi i Sallyhill på Sallyhillsvägen 9B och under namnet Fritidsbanken.

Lämna in dina gamla prylar

Vi tar emot dina begagnade prylar på flera ställen i Sundsvall. Mitt Sverige Vatten & Avfall ställer upp och hjälper oss med insamlingen vid sina återvinningscentraler. Vi har också en insamlingsplats på Gärdehovs idrottsanläggning. Se öppettider och kontaktperson under fliken “Lämna bidrag”.

Följande villkor gäller vid lån på Fritidsbanken:

 1. Fritidsbanken tillhandahåller sport- och fritidsutrustning för utlåning. Utrustningen är oftast begagnad och skänkt av privatpersoner, företag, föreningar, organisationer och liknande.
 2. Det är alltid gratis att låna på Fritidsbanken.
 3. Lånetiden är max 14 dagar.
 4. Låntagaren ansvarar för att utrustningen återlämnas inom överenskommen tid.
 5. Låntagaren ansvarar för att utrustningen används på ett sätt som den är avsedd för att användas på.
 6. Skulle utrustningen gå sönder skall den ändå lämnas in till Fritidsbanken.
 7. Inga ersättningskrav utgår om utrustningen går sönder vid normalt slitage, vid en olyckshändelse, eller liknande händelse. Ett undantag från den principen görs om utrustningen avsiktligt har vandaliserats, försvunnit, sålts vidare eller på annat sätt avyttrats.
 8. Ej återlämnad utrustning kan komma att polisanmälas om den är stulen och/eller inte lämnas tillbaka till Fritidsbanken inom avtalad tid.
 9. Fritidsbankens utrustning får under inga omständigheter hyras ut eller på annat sätt användas för att inbringa pengar, vare sig låntagaren är privatperson eller juridisk person.
 10. Allt användande sker på egen risk. Fritidsbanken ansvarar ej för eventuella personskador som uppstår vid användande av vår utrustning.
 11. Låntagaren ansvarar själv för att utrustningen, såsom exempelvis slalomskidor och snowboards, är korrekt inställda. Detta gäller även om utrustningen har justerats och anpassats av Fritidsbanken vid lånetillfället.
 12. Fritidsbanken förbehåller sig rätten att neka utlån av säkerhetsskäl, eller om låntagaren bryter mot ovanstående punkter.
 13. Fritidsbanken sparar information om låntagaren under lånetiden och max sex (6) månader efter att utrustningen är återlämnad. Informationen lämnas ej till tredje part och används ej i marknadsföringssyfte. Läs mer om Fritidsbankens integritetspolicy nedan.

Information enligt dataskyddsförordningen (GDPR) om hur Fritidsbanken hanterar dina personuppgifter

De personuppgifter som du lämnar när du lånar sport- eller fritidsutrustning av Fritidsbanken kommer att användas för att hantera ditt/dina lån. Behandlingen är nödvändig för att Fritidsbanken ska kunna fullgöra det avtal som uppkommer mellan dig som låntagare och Fritidsbanken när du lånar. Personuppgifterna kommer att sparas under lånetiden och upp till högst sex (6) månader efter att utrustningen har lämnats tillbaka.

Ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter enligt EU:s allmänna dataskyddsförordning (GDPR) är huvudmannen för den lokala Fritidsbanken. Kontaktuppgifter hittar du på den lokala Fritidsbankens webbsida. (Sök bland våra Fritidsbanker här).

Som registrerad har du rätt att begära ett registerutdrag med information om vilka personuppgifter om dig som hanteras av den lokala Fritidsbanken. Du har också rätt att begära att felaktiga eller ofullständiga personuppgifter rättas eller raderas. Du kan även invända mot eller begära begränsning av behandlingen av dina personuppgifter. Du har rätt att få dina uppgifter flyttade enligt bestämmelser om s k dataportabilitet. Vänd dig till den lokala Fritidsbanken om du vill utnyttja någon av dessa rättigheter eller har frågor om hur Fritidsbanken behandlar dina personuppgifter.

Om du tycker att personuppgiftsbehandlingen är felaktig och har synpunkter på den kan du vända dig till Datainspektionen, som är tillsynsmyndighet på området.

Observera att Fritidsbanken har rätt att neka utlån om låntagaren inte tillhandahåller ovan nämnda personuppgifter.

Dekorativ bild

Tack till alla Sundsvallsbor som skänker så många och fina prylar till vår verksamhet, fortsätt med det! Här är vår bil fullpackad efter en hämtning på Kretsloppsparken 8 juli 2018. Foto: Per Jutterström

Kontakt

Fritidsbanken Låna sport- och fritidsutrustning

073-271 25 87

Per Jutterström Verksamhetsledare för Fritidsbanken

070-106 26 78

Var sidan till hjälp?

 • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.