Vandringsleder och strövområden

Till häst, till fots om sommaren eller kanske på skotern om vintern. Här kan du läsa om leder och stigar i Sundsvall.

Sankt Olavsleden – mellan Bottenhavet och Atlanten

Sankt Olavsleden är en pilgrimsled mellan Selånger och Trondheim. Sträckan är 564 kilometer lång.

Mittnordenleden

Mittnordenleden sträcker sig från Friluftscentrum Södra Berget till Viskan och vidare till grannkommunerna. Leden är cirka 50 kilometer lång.
Leden underhålls inte fullt ut numera så på vissa ställen kan stigen vara något igenvuxen.

Tarzanstigen

Prova de äventyr du själv vill längs stigen! Tarzanstigen är en äventyrsstig som startar strax bakom hotellet på Södra berget. Stigen är en kilometer lång, märkt med vita markeringar och går i blandad skogsterräng.

Längs stigen har vi byggt en del äventyr som olika balans- och klätteraktiviteter med anknytning till Sundsvalls historia. Här kan du stifta bekantskap med Vårdkasen, Flottarrännan och Kolarkojan. Här finns också hällristningar och runstenar och du kan prova balansstänger och tarzangungan, samt kolla vad klockan är vid det nya soluret. Alla äventyr är frivilliga, du kan gå förbi dem om du vill, och det är också på egen risk som du går stigen.

Gympaskor eller liknande är bra att ha och är du 8-9 år eller yngre rekommenderar vi att du tar en vuxen med dig. Stigen tar 45-60 minuter att gå, beroende på hur många och hur äventyrliga ni är. Utefter Tarzanstigen finns även ett vindskydd med grillplats och utedass, närmaste stig är från Flottarrännan.

Björnstigen

Björnstigen är en äventyrsstig som startar vid norra delen av Ängen. Stigen är cirka 1 kilometer lång och går lite upp och ner i klippig terräng. Längs stigen har vi byggt en del äventyr, exempelvis bergväggen, wirebron, lianen, och balansbommen. Alla äventyren är frivilliga, du kan gå förbi dem om du vill, och det är på egen risk som du går stigen.

Gymnastikskor eller liknande är bra att ha, och är du 11 år eller yngre rekommenderar vi dig att ta någon vuxen med dig. Stigen tar cirka en och en halv timme att gå, beroende på hur många och hur äventyrliga ni är.

I slutet på stigen finns utsiktsplats med grillmöjligheter. Stigen är märkt med vita markeringar och WC och handikapptoalett finns vid Raststugan.

Naturstigen

Naturstigen är en 1,8 kilometer lång naturstig. Den startar mellan parkeringen och Raststugan. Naturstigen är inte upptrampad, så följ markeringarna noga.

Grova skor eller stövlar rekommenderas. Längs stigen finns åtta informationsstationer där vi berättar om träd, växter och djur, skogsbruk och naturvård, du lär dig naturligt. Räkna med att det tar cirka 1 timme.

Sundsvalls springstigar är ett projekt genomfört av Sundsvalls kommun i samarbete med Sundsvalls Orienteringsklubb. Genom att märka upp några av de finaste stigarna i Sundsvalls närhet har vi skapat lämpliga löprundor för den som vill söka sig ut för att motionera i vår vackra natur och kanske är trött på asfalten eller elljusspåret.
För närvarande finns åtta olika rundor uppmärkta, utgående från tre spårcentraler. Rundorna är tydligt markerade och har dessutom avståndsmarkeringar efter varje kilometer, ingen karta behövs.

Karta över springstigar norr

Foto: Sundsvalls kommun

Springstigar, norr

Spårcentral finns vid parkeringen till elljusspåret i övre Bydalen (Törnskatevägen). Tre rundor finns.

Bergkrossrundan, 5 kilometer

Ganska lättlöpt runda som går runt “Bergkrossen” – det stora grustaget i Granloholmsskogen. Varierande stigar, breda och smala med huvudsakligen fint underlag. Måttlig kupering.

Vinmyrrundan, 7 kilometer

En förlänging av Bergkrossrundan som också sträcker sig runt “Vinmyran”. Här
får man en sväng med stig i fin skogsterräng, där underlaget dock tidvis kan vara
lite “kladdigt”. En härlig klättring extra får man också på köpet.

Hulirundan, 10 kilometer

Ytterligare en förlängning västerut på klassiska stigar. Förlängningen består bl.a. av
hällmarksstigar över några höjdpartier (“pucklarna”) och en slakmota av klassiskt
snitt (“Palles backe”). En runda som gjord för ett rekordförsök, där tiden
obönhörligt avslöjar dagsformen…

Karta över springstigar väster

Foto: Sundsvalls kommun

Springstigar, väster

Spårcentral finns vid Grodtjärn (lilla tjärnen i skogen bakom Stenbrottsvägen). Vägvisning finns också från spåret runt Sidsjön. Tre rundor finns utmärkta.

Orrbergsrundan, 4 km

Bred stig som övergår till skogsstig som når upp på hällmarkerna och det vackra Orrberget, där man vänder hemåt igen och får som belöning en lätt nerförslöpning tillbaka till Grodtjärn.

Klissbergsrundan, 8 kilometer

Huvudsakligen skogsstigar med fast underlag. Stora delar av rundan går i hällmarksterräng, upp till Klissbergets topp där man vänder hemåt och har en relativt behaglig resa tillbaka till Grodtjärn.

Nacksta-Klissrundan, 14 kilometer

För den som vill ha ett rejält träningspass och utnyttja den kupering som Klissområdet erbjuder. Stigarna varierar från snabbt och brett underlag till mer trixigt och smalt. Relativt stark kupering.

Karta över springstigar söder

Foto: Sundsvalls kommun

Springstigar, söder

Spårcentral finns vid Sidsjöparkeringen (nedanför pulkabacken vid SOK-stugan). Här finns två rundor utmärkta.

Fågelbergsrundan, 9 kilometer

Huvudsakligen breda stigar och fint underlag. Några partier med smalare och steniga stigar förekommer. Kuperingen är måttlig för att vara i Sundsvall…

Svarttjärnsrundan, 15 kilometer

Omväxlande breda stigar med fint underlag och smala skogsstigar som kräver mer teknisk löpning. Förutom de klassiska stråken runt Fågelberget får man även uppleva några mer okända delar av Södra Berget-terrängen.

Skriv ut Sundsvalls springstigar

Bergafjärden-Ovansjöleden

En 8 kilometer rid- och vandringsled i varierad natur. Leden är tydligt uppmärkt och går över eller nära tallmoar, skogshyggen, gammelskog, våtmark och odlingsmark. Det finns goda möjligheter att få se fåglar, vilda djur och rara växter.

Leden passerar ett par trafikerade landsbygdsvägar och en bevakad järnvägsövergång. Förutom anvisningsskylt med symbol för vandrare och ryttare finns även åtta större stolpar på jämna mellanrum där du får mer information om naturen och bygden. Sträckan passar vem som helst med normal kondition och du behöver inte klättra. Från högsta punkten skymtar du havet i fjärran! Under säsong kan du äta och fika på Bergafjärdens Camping och Ovansjöparken.

Mer information om Bergafjärden-Ovansjöleden

Gusturleden

Gusturleden är en rid- och vandringsled på cirka 4 mil i Selånger strax väster om Sundsvall. Det finns flera rastplatser runt leden och du kan övernatta både med och utan häst.

Mer information om Gusturleden

Skoterklubbarna i Sundsvall och Timrå har tillsammans tagit fram en skoterledskarta. Du kan köpa kartan hos skoterklubbarna eller på Turistbyrån på Stora Torget.

Förbudsområden

Det finns vissa områden där snöskoter inte får framföras, där har särskilda skoterleder dragits för att kunna passera dessa områden.

Karta över förbudsområden i kommunen

Samma spår, skidspår vintertid när det finns snö och sommartid som fina motionspår.

Skidspår i kommunen

Kontakt

Fritidsinformation Information om det mesta på din fritid

060-19 20 10

Adress: Kommunhusets reception

Öppettider

Måndag-fredag 08.00-17.00

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.