Covid-19 – Vad gäller vid de kommunala idrottsanläggningarna

Här finns en sammanställning på myndigheternas rekommendationer och de politiska beslut som finns för Sundsvalls kommun och vad som gäller vid anläggningar.

Nationella rekommendationer från 1 juni

De skärpta regionala rekommendationerna upphör. Smittspridningen går åt rätt håll men vi behöver fortsätta hjälpas åt att hålla nere smittan.

• Tävling och match samt mindre cuper tillåts för barn och ungdomar. För barn- och ungdomstävlingar med deltagare födda 2002 och senare behöver arrangören inte söka tillstånd. Gäller det däremot större cuper och andra tävlingar som påverkar ordning, trafik och säkerhet bör tillstånd sökas även om det gäller barn och unga.
  • Tävling och match i mindre skala tillåts för vuxna.
  • Träning är tillåten för alla åldrar.
  • Vid match eller tävling på avgränsad arena tillåts 500 åskådare om de anvisas sittplats, eller 100 åskådare utan anvisad sittplats. Från division 1 seniorer och högre ska alltid tillstånd ansökas hos Polisen i samband med matcher och tävlingar med mer är 8 personer i publik.
  • Vid tävling för idrotter på väg, vatten och i skog tillåts 150 utövare.
  • Varje anläggning har även anpassat besöksantal och restriktioner utifrån rådande riktlinjer i enlighet med covid-19 lagen. Beräkning av antalet ska göras utifrån att varje besökare ska kunna disponera minst 10 kvadratmeter av den tillgängliga ytan.
  • Du hittar mer information om max antal deltagare i sammankomster och i olika lokaler på Folkhälsomyndighetens hemsida
  • Det är bokande kund som ansvarar för att Folkhälsomyndighetens allmänna råd och föreskrifter följs.

Respektera och visa hänsyn till andra besökare genom att följa restriktionerna.
Tillsammans tar vi ansvar för att stoppa smittspridningen. Tack för att du fortsätter att ta ansvar

Vid frågor om uthyrning i våra idrottsanläggningar: uthyrningsbyran@sundsvall.se 060-19 15 50

• Samtliga kommunens idrottshallar och simhallar är stängda med undantag för yrkesverksam elitidrott samt skolverksamhet och träningsverksamhet för barn- och ungdomar födda 2002 eller senare.
  • Tävling och match samt mindre cuper tillåts för barn och ungdomar. från 1 juni.
  • Vid tävling/match tillåts 50 åskådare om de anvisas sittplats, eller 8 åskådare utan anvisad sittplats.
  • Omklädningsrum är stängda i idrottshallar.

Respektera och visa hänsyn till andra besökare genom att följa restriktionerna.

Polisen i region Nord har beslutat att för barn- och ungdomstävlingar med deltagare födda 2002 och senare behöver arrangören inte söka tillstånd. Gäller det däremot större cuper och andra tävlingar som påverkar ordning, trafik och säkerhet bör tillstånd sökas även om det gäller barn och unga.

Några exempel nedan för att förtydliga:

• Vid seriespel i fotboll, ishockey och liknande så söker de tre högsta serierna tillstånd.
  • Orienteringstävlingar i skogen som inte är på offentlig plats behöver inte söka tillstånd, men när tävlingar inklusive start och målområde är på offentlig plats så ska tillstånd sökas.
  • Större tävlingar i beachvolleyboll med mycket publik som är på offentlig plats söker tillstånd.
  • Motionslopp eller liknande, till exempel löpartävling, söker tillstånd på offentlig plats och ej offentlig plats.
  • När ordning, trafik och säkerhet påverkas ska tillstånd sökas.

Begränsningsförordningens bestämmelser gäller oavsett om tillstånd ska sökas hos polismyndigheten eller ej.