Sundsvalls Teater

Sundsvalls teaters entre

Sundsvalls teater är en del av Teaterkvarteret i Sundsvall.

Teatern uppfördes 1894 i nyrenässans efter ritningar av arkitekten Johan Erik Stenberg. Den ägs numera av Sundsvalls kommun och är byggnadsminne sedan 1974. Den ägs numera av Sundsvalls kommun och är ett byggnadsminne sedan 1974. Den vackra teatersalongen har plats för cirka 330 personer, varav 100 är så kallade lyssnarplatser. I utbudet på Sundsvalls Teater hittar du konserter, Stand up, teater, dansföreställningar och mycket mer.

Biljetter till samtliga evenemang på Sundsvalls Teater säljs via Entré Sundsvall.

 

I lokalen finns en bemannad garderob. För allas säkerhet och trevnad förvaras ytterkläder och stora väskor i garderoben.

Vid vissa föreställningar på Sundsvalls Teater finns pausfika att köpa, detta sköts då av Berg & Hjort. Vilka föreställningar detta gäller hittar du information om vid ditt biljettköp. Ingen förtäring är tillåten i salong.

Adress: Esplanaden 19, 852 31 Sundsvall

Karta

Sundsvalls Teater ligger i centrala Sundsvall. Här finns ett stort antal parkeringsplatser. På länken nedan hittar du både kartor och information om vilka parkeringsregler som gäller på respektive plats.

Hitta parkering.

Om du tappat eller glömt något på Sundsvalls Teater anmäler du det enklast i vårt webbformulär.
Anmälan hittegods
Du kan även kontakta oss på 060-19 97 10 mellan klockan 10:00 – 16:00 på vardagar

Toalett

På varje plan finns tillgång till toalett samt flera handikapptoaletter.

Rullstolsplatser

I salongen finns ett antal platser för rullstol.

Hiss

Hiss finns till samtliga plan på teatern. Teatern är även utrustad med en “trapphiss” från salong till scen.

Hörslinga

Teatern är utrustad med hörslinga. Skyltar i foajén meddelar om det är bärbar hörslinga eller fast som används för den aktuella föreställningen.

Handikapparkering

Runt hörnet från entrén finns handikapparkering.

1894 stod byggnaden färdig. Salongen utfördes med två rader och sittplatser för 493 personer.  Byggnaden med dess utrustning kostade 120 000 kronor och invigdes med en festföreställning den 29 september 1894. August Lindberg med sällskap framförde då “Bröllopet på Ulfåsa”.

Runt sekelskiftet och fram mot mitten av 1940-talet spelades ingen teater vintertid. Mängder av resande teatersällskap besökte Sundsvalls teater och under seklets första årtionde spelades såväl mer seriösa dramer som folkligare lustspel med lokal anknytning.

1933 övertog Riksteatern ansvaret för teaterverksamheten i landsorten, det vill säga man organiserade resande teater utanför Stockholm, sedan de privata teatersällskapens tid var förbi. Teaterbolaget hade problem med ekonomin och gick i konkurs under senare delen av 1940-talet.

Sundsvalls stad köpte in fastigheten på auktion 1951 och Drätselkammaren fick det på sin lott att ansvara för fastigheten.

Länk till Länsstyrelsen där du kan läsa mer om Sundsvalls teaters historia

 

Kontakt

Andreas Lindman Evenemangskoordinator Teaterkvarteret

060-658 53 95

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.