Hemestra i sommar

Läs en bok och upplev friluftslivet

I sommar är det hemester som gäller

Som tur är finns det hur mycket som helst att upptäcka på hemmaplan. Hemesterdagarna kanske inte ens räcker till. Varje dag väntar ett nytt äventyr. Inte en sekund av tråkighet i sikte. Hitta nya smultronställen, testa något nytt eller återupptäck gamla favoriter. Vi har samlat våra hundra bästa tips, kolla gärna in dem. Tack för att du fortsätter att ta ansvar även under sommaren. Håll i, håll ut, håll avstånd.

Det finns många badstränder att välja på i sommar. Flera av de är välbesökta och många gånger svårt att hitta en parkering om du har bil, så här är det viktigt att alla tar sitt ansvar, varför inte hålla avstånd och ta cykeln och kanske hitta till en badstrand som inte du besökt förut och där det inte är lika trångt.

Vattenkvalitet

Vid de 26 kommunala baden tas vattenprover under sommaren för att ha kolla på vattenkvaliteten, men det finns många fler badstränder att välja på så även för din hund.

Mer att göra

Visit Sundsvall
Uppleva och göra

Även om vi semestrar hemma i år, hindrar det ju inte att vi övernattar på andra platser i regionen och övriga Sverige. Det finns hotell, vandrarhem och camping på många olika destinationer. Reser gör du med tåg, buss och bil, men självklart även med cykel. Och det finns menyer som får det att vattnas i munnen, gudomliga kanelbullar och glass i stora lass på mängder av restauranger och caféer. Viktigt att vi tar ansvar och håller avstånd.

Du hittar mer information på bland annat:

Mer att göra

Visit Sundsvall
Uppleva och göra

Sugen på en öring till middag, vill du få syn på en gråsparv, paddla kanot eller vandra i vår vackra natur? Det finns hur mycket som helst att upptäcka på hemmaplan. Semesterdagarna kommer inte ens att räcka till. Men tänk på att hålla i, hålla ut och hålla avstånd.

Du hittar mer information på bland annat:

Mer att göra

Visit Sundsvall
Uppleva och göra

Ladda ned Hittaut appen och ge dig iväg ut med en kompis och hitta “checkpoints” i skogen. Kartor finns det gott om i Sundsvall att ta del av, vare sig du kan komma ut eller måste hålla dig hemma så finns en karta för alla tillfällen. Här hittar du cykelkarta, friluftskarta, karta över lekparker, historiska kartor, Naturguiden med mera.

Se dig omkring

Varför inte besöka en utsiktsplats, det finns massor att välja på. På en del ställen kan du köpa fika och om inte, glöm inte picknickkorgen. Här är några tips; Fanbyklacken, Uvberget, Vättaberget, Norra och Södra Berget, Hattberget och Prästberget. Naturligtvis hittar du dessa på våra fina kartor.

Inga fula fiskar

Gillar du att fiska? I Sundsvall med omnejd finns bland de bästa fiskevattnen i Sverige, det finns totalt 26 fiskområden att välja mellan, dessutom åar och älvar. Gratis fiske i Selångersån och i Sidsjön, skitfiske på dig, som vi säger.

Glid fram i vassen

Blir du sugen att paddla i kanot så föreslår vi Indalsälven, här kan du planera en tur från en dag upp till en vecka. Efter älven finns övernattningsstugor om du inte har tältet och plats finns, här finns även torrtoalett samt ved att elda med vid stugan

Mer att göra

Visit Sundsvall
Uppleva och göra

Gå på digital konsert, bibliotek, teater eller museum i sommar. För även om du inte kan ta dig ut så kan du besöka detta digitalt. Varför inte lära dig mer om skogens fantastiska djur, kanske vill du bli en detektiv eller upptäcka Norrlands rikaste gravfynd. Tänk på att hålla i, hålla ut och hålla avstånd.

Historiens vingslag

Du kan inte bada men du kan då göra ett djupdyk i arkiven, hänga med på en historisk vandring eller varför inte titta på konst och skapa din egen.

Läs!

På biblioteken i hela kommunen kan du gå Pippis frågeslinga eller utmana dig i sakletarbingo. På Stadsbiblioteket kan du ta del av Pippi Långstrumps värld eller se utställningen om bokserien – Handbok för superhjältar.

Mer att göra

Visit Sundsvall
Uppleva och göra

Ta en picknick i någon av Sundsvalls vackra parker. Ta dig fram över stock och sten i skog och mark.

Se hur man hade det förr eller prata med killingar på något av våra friluftsmuseer. Hitta ett unikt träd, se den gamla havsytan på Södra berget. Ja, gå ut helt enkelt. Det är både nyttigt, lärorikt och roligt. Kan det bli bättre.

Fritidsgårdar

För dig som är yngre finns fritidsgårdar öppna och de anordnar lokala aktiviteter när dig, bara att hänga på. Tänk på att hålla i, hålla ut och hålla avstånd!

Du hittar mer information på bland annat:

Mer att göra

Visit Sundsvall
Uppleva och göra

Nu håller vi avstånd och många jobbar hemma, detta gör att vi kanske kan starta dagen med ett varv i motionsspåret eller varför inte utmana familjen eller kompisen i hinderbanan. Det finns även en hel del utegym att hålla kroppen i trim vid.

På hjul

Varför inte prova åka rullskidor på någon av de tre rullskidbanorna eller nya Discgolfbanan på Södra Berget, du kan låna rullskidor och discar i Raststugan på Södra Berget. Cykla eller gå i Sundsvall. Eller varför inte låna utrustning hos Fritidsbanken, nu för alla åldrar.

Mer att göra

Visit Sundsvall
Uppleva och göra

Både små och stora kan hoppa omkring på studsmattor i lekparkerna, eller gunga, eller bygga ett sandslott. Det blir man aldrig för stor för. Träna bicepsen inför badsäsongen och svalka dig i någon sjö i kommunen. Passa på att dra upp middagen när du ändå befinner dig där i vattenbrynet och grilla den i någon av alla kommunens grillplatser. Hela dagen blir ett långt äventyr helt enkelt. Tänk på att hålla i, hålla ut och hålla avstånd.

Du hittar mer information på bland annat:

Mer att göra

Visit Sundsvall
Uppleva och göra

Här kan du låna sport- och fritidsutrustning helt gratis i upp till 14 dagar, för alla åldrar. Tänk på att hålla i, hålla ut och hålla avstånd.

Besök Fritidsbanken

Näe, nu regnar det igen tänker du kanske. Men det finns ju massor att göra ändå. Låna en bok på biblioteket, du kan ju låna en ljudbok om du inte kan gå ut. Du kanske kan lära dig mer om att sticka i någon av böckerna på biblioteket. Se en film, kostar gratis genom bibliotekets tjänst Viddla. Gå på digitalt museum eller en digital konsert. Vinn över morsan i schack, sjung eller spela charader via digitala kanaler. Inte en sekund av tråkighet i sikte.

Är du 70 plussare eller tillhör riskgruppen?

70 plussare i Sundsvall kan få låneböckerna levererade hem med hjälp av Sundsvalls stadsbiblioteks take away. Det går att bygga upp din muskler även om du är över 70. Du får se enkla övningar som du kan göra hemma.

Kolla in en karta

Varför inte kolla in en karta över Sundsvall med omnejd, här kan du se tillbaka på gamla kartor, friluftskartor, planeringskartor med mera. Strömma film kan du också göra genom biblioteket. Tänk på att hålla i, hålla ut och hålla avstånd.

Du hittar mer information på bland annat:

Mer att göra

Visit Sundsvall
Uppleva och göra

Som en destination men med 100 upplevelser lyfter Visit Sundsvall sevärda tips i sommar. Sundsvall, Timrå och Ånge som ingår i destinationen lyfter en upplevelse per dag på Instagram och Facebook @visitsundsvall

Du hittar mer information på:
Visit Sundsvall

Här kan du hitta aktiviteter i sommar som händer i Kulturmagasinet, på ett bad nära dig, Norra Berget eller i friluftslivet. Det är många presenterar sina evenemang i hela destinationen. Du kanske också har ett evenemang som du vill presentera, dela det i så fall i Sundsvalls evenemangskalender, här finns det mesta samlat.

Du hittar mer information på:
Sundsvalls evenemangskalender

Tänk på att hålla i, hålla ut och hålla avstånd

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.