Friluftscentrum Södra Berget

Aktiviteter på Ängen vid Friluftscentrum Södra Berget

Fritidsanläggning och skidspår med Vasaloppscenter-status. Skönt naturområde, tillgängligt för alla, tre kilometer från Sundsvalls Stenstad.

Webbkamera Friluftscentrum

Officiell invigning av Kallaspåret var den 22 augusti kl 18.30

Sundsvalls kommuns nya 3 km långa rullskidbana och 1 km långa tillgänglighetsbana vid Friluftscentrum Södra Berget står färdig. Kommunalråd Peder Björk invigde banan tillsammans med Charlotte Kalla och Anna Holmlund.

Sundsvalls kommun förbättrar tillgängligheten på friluftscentrum Södra Berget och skapar möjligheter för skidåkning även utan snö. Bygget står klart med en tre kilometer lång rundbana med anslutning till parkering och hotell Södra Berget och en tillgänglighetsbana som är en knapp kilometer lång med tillgänglighetsanpassad grillplats.

Bygget har pågått från sommaren 2017 till augusti 2018 där asfaltsbeläggningen lades under juli.
I samband med invigningen offentliggjordes namnet på banan, Kallaspåret. Efter invigningen var det roliga tävlingar på rullskidbanan mellan skidklubbarna samt ett mixat lag bestående av Charlotte Kalla, Anna Holmlund, Peder Björk och Karin ”Svingan” Svingstedt.

Utställare fanns på plats genom olika entreprenörer samt kommunens egna Sportoteket som alla lånar ut utrustning då alla kan prova på till exempel rullskidor, elrullstol, racerunningcyklar, sitski.

Gratis bussar fanns tillgängliga mellan Navet och Södra Berget, tur och retur.
Alla på plats bjöds på kaffe/saft och naturligtvis dagen till ära rulltårta!

Fakta:

 • Banan blir 3.7 km där 2 km är en rundslinga för rullskidåkning, 800 meter är som tillgänglighetsbana och 900  meter en kombinerad anslutning till parkering och hotellet.
 • Totalt har 11 488 m2 asfalt lagts
 • Banan rensas från barr och grus 1-2 gånger per vecka med en stor blås på hjul som hängs efter fyrhjuling
 • Projektet har pågått sedan juli 2017, och kostnaden omfattar totalt 8 miljoner kronor
 • En handikappanpassad grillplats har anlagts i anslutning till tillgänglighetsbanan
 • Runt tillgänglighetsslingan kommer information om allemansrätten att anslås, samt vevbara högtalare med informationen på olika språk
 • Banan förenklar också prepareringen vintertid, då ytan blir slätare. Tillgänglighetsslingan kommer att sandas som bidrar till säkrare nyttjande.

Läs mer om invigningen i Visit Sundsvalls kalender

Vi vill tacka för en fantastisk längdsäsong och härmed meddela att sista spårprepareringen gjordes den 5 maj.

När det finns snö i spåren så får du här information om vilka tider det har spårats samt aktuell temperatur och vind vid Friluftscentrum.

Aktuell skidspårpreparering

Raststugan

Öppet året runt nästan alla dagar 11.00-16.00.
Stängt 23-24 december, 31 december, 1 januari, midsommarafton och midsommardagen.

Belysning i spåret

Alla elljusspår är tända till 23.00.
En del av elljusspåren är även tända på morgonen.
2,5 km vid Friluftscentrum och Sidsjön runt tänds 06.00 och släcks när det blir ljust.

15 september 9.00-13.00 Terränglöpning.
Rullskidåkning avråds.

Spårkort

Uppe på Södra Berget preparerar vi både skate och klassiskt – dessa spår måste du köpa spårkort till – alla andra skidspår i Sundsvalls kommun är fria att åka i. Dagkort köper du i Raststugan vid Friluftscentrum eller som säsongskort i Raststugan, via Visit Sundsvall.
Säsongskort för medlem i någon av skidklubbarna köper du hos respektive skidklubb.

Spåravgifter

Barn
0-7 år
Ungdom
8-19 år
Vuxen
från 20 år
Företag/Fritidsklubb
Dagkort gratis 30 kr 30 kr
Säsongskort gratis 175 kr 350 kr
Säsongskort
medlem*
gratis 30 kr 200 kr
Paketpris
11 kort
3 500 kr

* Medlem i någon av de sju föreningar som är verksamma i kanonspåren

Avgifter dusch och omklädning

1 st entré/engångskod   25kr
5 st entré 100kr
10 st entré 200kr
Säsongskort 350kr

1st entré/engångskod är lika med att du kommer in i dusch- och omklädnings-byggnaden före och efter aktivitet under samma dag.

Nyckelkortet fyller du på med önskade entréer och gäller under hela dygnet.
Engångskod köper du under Raststugans öppethållande, koden byts dagligen.

Hyror vid anläggningen

Förening
Ungdom
(9-19 år)
Förening
Vuxen
Privat-
person
Ängen per timme 75kr 100kr 250kr
Sekretariat per timme 75kr 200kr 250kr
Jättekåtan per timme (cirka 50 personer) 125kr 200kr 300kr
Jättekåtan per tillfälle  (cirka 50 personer) 300kr 500kr 650kr
Raststugan per kväll   (cirka 60 personer) 1000kr 1000kr   *
Raststugan med kök per kväll   (cirka 60 personer) 1500kr 1500kr   *
Ljudanläggning per tillfälle/dag 500kr 500kr 500kr
Hela anläggningen, stora arrangemang per dag
(exkl ljudanläggning och dusch)
3000kr 3000kr Offert

*  Ej bokningsbar

Kontakta raststugan vid Friluftscentrum om du vill göra en bokning.

Här kan du äta din medhavda matsäck, köpa fika i cafeterian, gå på toaletten – det finns även handikapptoalett. Här kan du även hämta kartor, ställa frågor eller boka jättekåtan.

Ängen är ungefär 50 x 200 meter stor. Sommartid, en gräsplan perfekt för brännboll, femkamper med mera. Vintertid fungerar Ängen som skidstadion.

Äventyrsstigar och lekytor vid friluftscentrum Södra berget

Björnstigen har öppnat

Inte fullt klar ännu eftersom det saknas några hinder efter stigen, men öppen att prova på nu. Vi håller tummarna att vi ska hinna göra klart med alla hinder innan snön kommer.

Björnstigen är en äventyrsstig som startar vid norra delen av Ängen. Stigen är cirka 1 km lång och går lite upp och ner i klippig terräng.Längs stigen har vi byggt en del äventyr, exempelvis bergväggen, wirebron, lianen, hängbron och balansbommen. Alla äventyren är frivilliga, du kan gå förbi dem om du vill, och det är på egen risk som du går stigen.

Gymnastikskor eller liknande är bra att ha, och är du 11 år eller yngre rekommenderar vi dig att ta någon vuxen med dig. Stigen tar cirka en och en halv timme att gå, beroende på hur många och hur äventyrliga ni är.I slutet på stigen finns utsiktsplats med grillmöjligheter. Stigen är märkt med vita markeringar och WC och handikapptoalett finns vid Raststugan.

Naturstigen är stängd tills vidare

Under 2017 pågår renovering av Naturstigen och vi hoppas vara klar med jobbet och kunna öppna fullt ut inför sommaren 2018.

Naturstigen är en 1,8 km lång naturstig. Den startar strax bortom parkeringen till Friluftscentrum. Naturstigen är inte upptrampad, så följ markeringarna noga.

Grova skor eller stövlar rekommenderas. Längs stigen finns åtta informationsstationer där vi berättar om träd, växter och djur, skogsbruk och naturvård, du lär dig naturligt. Räkna med att det tar cirka 1 timme.

Efter Naturstigen vid Friluftscentrum på Södra Berget lär man sig mycket om naturen.

Naturstigen vid Friluftscentrum Södra Berget Foto: Roger Andersson

Den ligger strax intill Jättekåtan, här finns balansbom, klätterträd, gungor, koja och sandlåda. Här finns också en linbana.

Prova de äventyr du själv vill längs stigen! Tarzanstigen är en äventyrsstig som startar strax bakom hotellet på Södra berget. Stigen är en kilometer lång, märkt med vita markeringar och går i blandad skogsterräng.

Längs stigen har vi byggt en del äventyr som olika balans- och klätteraktiviteter med anknytning till Sundsvalls historia. Här kan du stifta bekantskap med Vårdkasen, Flottarrännan och Kolarkojan. Här finns också hällristningar och runstenar och du kan prova balansstänger och tarzangungan, samt kolla vad klockan är vid det nya soluret. Alla äventyr är frivilliga, du kan gå förbi dem om du vill, och det är också på egen risk som du går stigen.

Gympaskor eller liknande är bra att ha och är du 8-9 år eller yngre rekommenderar vi att du tar en vuxen med dig. Stigen tar 45-60 minuter att gå, beroende på hur många och hur äventyrliga ni är. Utefter Tarzanstigen finns även ett vindskydd med grillplats och utedass, närmaste stig är från Flottarrännan.

Väder vid Friluftscentrum Södra Berget

(Mätpunkten är vid sekretariatstornet på Ängen vid Friluftscentrum)

Här finns:

 • Skidspår/motionsspår
 • Äventyrsstigar
 • Grillning och grillkojor
 • Lek och utflykter
 • Pulkaåkning vintertid
 • Servering i Raststugan
 • Bokning av Raststugan och Jättekåtan.

Kontakt

Friluftscentrum Södra Berget Raststugan

060-658 35 20

Öppettider

Måndag-söndag 11.00-16.00

Var sidan till hjälp?

 • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.