Starta förening

Att starta en förening behöver inte vara svårt. Här får du tips om vad man bör tänka på vid bildande av förening.

För att starta en förening ska ni ha en tillfällig styrelse som kallas interimsstyrelse. Styrelsen bestämmer föreningens stadgar. Stadgarna är föreningens regler.

När er förening har sitt första årsmöte så ska ni välja den ordinarie styrelsen, valberedning och revisorer.

Styrelsen består av:

  • ordförande
  • vice ordförande
  • kassör
  • sekreterare
  • ordinarie ledamöter
  • suppleanter

På det första årsmötet ska ni komma överens om stadgarna och när ni ska ha årsmöten i framtiden. Föreningens styrelse väljs oftast för ett år framåt.

Er kassör ska öppna ett bankkonto eller plusgiro-konto för föreningens pengar. Kassören ska också skriva ned och spara all information om föreningens inkomster och utgifter, detta kan man göra i en kassabok. Banken kan hjälpa er med att öppna ett konto.

Om föreningen vill ansöka om ett föreningsbidrag från Sundsvalls Kommun så är det en förutsättning att skriva in sig i kommunens föreningsregister. Ett registrerat organisationsnummer hos skatteverket är ett krav.

Läs mer om Regelverk för föreningsbidrag

Föreningsregister

När ni startar en förening och vill söka bidrag till verksamheten eller så fort ni gör en ändring inom föreningen, som till exempel nytt telefonnummer till kontaktperson eller efter årsmötet fått nya namn i styrelsen, använd denna blankett och skicka den till Föreningsbyrån. Glöm ej att skriva under att uppgifterna stämmer. Detta gör samtidigt att vi kan ha ett uppdaterat föreningsregister.

Organisationsnummer

Om föreningen vill ansöka om bidrag bidrag till verksamheten så krävs även ett organisationsnummer, detta ansöker du om via Skatteverket.

Ansökan om organisationsnummer för ideell förening på Skatteverkets hemsida

Om ni har en ideell förening behöver ni inte registrera den. Den behöver inte heller ha organisationsnummer. Det enda den måste ha är i princip stadgar, styrelse och ett urskiljbart namn.

Självklart kan man bedriva idrott eller aktiviteter utan att bilda en förening. Men efter ett tag så brukar man vilja starta en idrotts- kultur- eller fritidsförening.
För att verksamheten ska komma igång måste ni oftast ta kontakt med kommunens Föreningsbyrå. Det kan gälla frågor om lokaler eller anläggningar, bidrag eller annat.

Kontakt

Föreningsbyrån Föreningsservice till dig och din förening

060-19 84 00

Magasinsgatan 12
852 34 Sundsvall

Öppettider

Besök
Måndag-tisdag 13.00-15.00
Onsdag-torsdag 10.00-12.00

Telefontider
Måndag 13.00-16.00
Tisdag-torsdag 09.00-16.00

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.