Kultur- och idrottspotten
Kultur- och idrottspotten är tänkt att stötta nytänkande, modiga initiativ och idéer som kan bidra till att Sundsvall utvecklas och blir mer attraktivt. Bidrag kan sökas för projekt som förstärker, breddar och fördjupar Sundsvalls kultur- och idrottsliv. Bidraget kan sökas av både företag, föreningar, organisationer och privatpersoner.

Projekt som får medel ska bidra till att Sundsvall ska bli en ännu bättre plats att besöka, bo och leva på. Projektet arrangeras i Sundsvall eller rikta sig till Sundsvallsbor. Bidraget ska gå till sådant som inte kan få medel på annat sätt.
Kriterierna för att få bidrag ska baserad på:
- Nyskapande – nytänkande och modig idé
- Samverkan – projektets ambition att samverka med olika aktörer för att skapa ytterligare dimensioner och genomslag i arbetet
- Tillgänglighet – Sundsvallsbornas möjligheter att ta del av projektet
Bidraget kan sökas av privatpersoner, organisationer, föreningar och företag som vill göra ett projekt eller arrangemang i Sundsvall.
Kultur- och idrottspotten är en satsning som pågår mellan 2024-2029 med sammanlagt 15 miljoner kronor som ska fördelas under åren.
Ansökan är öppen under två perioder om året. Nästa ansökningsperiod är öppen mellan 18 augusti - 21 september 2025.
Så ansöker du
Du skickar in din ansökan via e-tjänst.
Återrapportering för kultur och idrottspotten ska skickas in senast en månad efter genomfört evenemang/åtagande tillsammans med beslutet. Återrapporteringen är underlag för slutbetalningen. Återrapporteringen kommer att se olika ut för olika aktörer. Nedan finns en mall som justeras efter den ansökan som beviljats.
Åtagande för mottagare av medel från kultur- och idrottspott
I material som framställs av part och i relevanta kanaler/medier där part verkar ska Sundsvalls kommuns varumärke och/eller platsvarumärket Sundsvall framgå. Kontakta kommunikation@sundsvall.se för dialog om synlighet och utformning samt för godkännande innan publicering eller tryck. Information om platsvarumärket Sundsvall finns på delasundsvall.se, om Sundsvalls kommuns varumärke på sundsvall.se.
Du ska också:
- Marknadsföra ditt evenemang i evenemangskalendern på destinationsundsvall.se
- Driva verksamheten på ett öppet och inkluderande sätt.
- Driva verksamheten så att den bidrar till en social, ekonomisk och miljömässig hållbar utveckling.
- Välja lokala samarbetspartners så långt det är möjligt för drift av verksamheten.
Kopiera nedan frågor till ett textdokument. Fyll i svaren så utförligt du kan. Spara dokumentet som en pdf. Ifylld återrapportering tillsammans med beslutet bifogas via e-post: tina.stjernberg@sundsvall.se, märk mailet med återrapportering och evenemangets namn.
Information om det medlen blivit utbetalda för
Ärendenummer, återfinns på avtalet:
Datum för genomförande:
Ansvarig förening/företag:
Organisationsnummer/personnummer:
Beviljat avtalsbelopp:
Motprestation
- Beskriv hur arrangemanget/åtagandet genomfördes, samarbeten, tillgänglighet.
- Ange utfallet för arrangemangets budget. Kostnader och intäkter.
- Ange anledningen till eventuella förändringar i budgeten jämfört med ansökan.
- Bifoga bilagor.
- Bifoga bild på marknadsföringsmaterialet för arrangemanget/åtagandet.
- Övrigt.
Exempel på motprestation i text. Försök att vara så utförlig som möjligt.
- Platsvarumärkets beachflaggor på området.
Under evenemanget hade vi fyra stycken beachflaggor. Det stod två vid entrén och två på övriga området. Bild finns bifogad. - Platsvarumärkets logga ska finnas med i all digital annonsering.
Loggan fanns med i sponsrat inlägg på Facebook och Instagram den 2-10 september. Inlägget nådde 240 000 personer i området Västernorrland och Ångermanland. Bild på inlägg finns bifogad.
Kontaktuppgifter
Kontaktperson:
Telefon:
E-post:
Adress:
Evenemangets utförande
- Publikantal
- Aktiva deltagare i antal (gäller vid exempelvis sportevenemang och liknande)
- Hur många har uppskattningsvis övernattat i Sundsvall under evenemanget?
- Vart har de övernattat? Hotell, vandrarhem eller camping, gymnastiksal eller liknande, privat.
Övriga frågor
Hur har samarbetet fungerat med Sundsvalls kommun? Exempelvis när det gäller lokalbokningar, transporter och bemötande.
Ort och datum:
Namn på firmatecknare eller motsvarande person:
Frågor och svar
Kultur- och idrottspotten är tänkt att stötta modiga initiativ och idéer som kan bidra till att Sundsvall utvecklas och blir mer attraktivt. Bidrag kan sökas för projekt som förstärker, breddar och fördjupar Sundsvalls kultur- och idrottsliv.
Projekt som får medel ska bidra till att Sundsvall blir en ännu bättre plats att besöka, bo och leva på. Projektet eller arrangemanget ska arrangeras i Sundsvall eller rikta sig till Sundsvallsbor. Bidraget ska gå till sådant som inte kan få medel på annat sätt.
Kriterierna för att få bidrag ska baserad på:
- Nyskapande – nytänkande och modig idé
- Samverkan – projektets ambition att samverka med olika aktörer för att skapa ytterligare dimensioner och genomslag i arbetet
- Tillgänglighet – Sundsvallsbornas möjligheter att ta del av projektet
Bidraget kan sökas av privatpersoner, organisationer, föreningar och företag som vill göra ett projekt i Sundsvall.
Kultur- och idrottspotten är en satsning som pågår mellan 2024-2029 med sammanlagt 15 miljoner kronor som ska fördelas under åren.
Vi gör individuella bedömningar utifrån de ansökningar som kommer in. Kravet är att initiativet är nytänkande och innovativt inom kultur och idrott och uppfyller de kriterier som finns för kultur- och idrottspotten.
Både föreningar, företag/organisationer och privatpersoner i Sundsvalls kommun kan ansöka om medel.
Pengarna betalas ut efter att beslut tagits i finans- och näringslivsutskottets möte som äger rum den 20 maj för omgång 1, 2025. Du som ansökt om bidrag får meddelande via e-tjänsen. De ansökningar som blivit beviljad finansiering får 80 procent av summan utbetald när avtalet är skrivet, resterande 20 procent betalas ut efter godkänd återrrapportering. Betalning sker enligt rutiner på Sundsvalls kommun.
Din ansökan går igenom två instanser och beslut tas av Finans och utvecklingsutskottet på Sundsvalls kommun.
Omgång 1: När ansökningstiden gått ut sammanställs en lista med alla sökande. Alla ansökningar genomlyses utifrån de krav som ställts för kultur- och idrottspotten och en första gallring sker. De som inte går vidare från den första gallringen kommer att meddelas.
Omgång 2: De som uppfyller kraven för kultur- och idrottspotten och anses ha ett stort mått av nytänkande samt främjar en mångfald av idéer och aktörer går vidare till en omgång två. I steg två tar en referensgrupp vid med representanter från kultur- och idrottsvärlden. Den externa referensgruppen tar fram en lista på de initiativ som man anser har stor potential att bidra till att skapa nytänkande och innovativa evenemang med kultur och idrott i fokus.
Referensgruppen består av:
- Johan och Anna Olsson f.d. elitskidåkare, föreläsare, träningsinspiratör och tv-expert AJCamps
- Anna Kollberg, framtidsstrateg, Bizmaker
- Alexandra Looning, dramaturg, Teater Västernorrland
- Lena Andersson, Idrottskonsulent RF-SISU i Västernorrland
- Thea Granbo, Ung Företagsamhet
Omgång 3: Beslut om vilka initiativ som kommer att ta del av bidrag från kultur- och idrottspotten tas av Finans- och utvecklingsutskottet (FINU) på Sundsvalls kommun. Efter att beslutet är taget i meddelas beslutet till de sökande via e-tjänsten.
Privata aktiviteter/arrangemang för en sluten grupp kan vi inte ge bidrag till. Bidraget ska ses som en engångssumma och är inte ett återkommande bidrag för aktiviteter som sker regelbundet över en längre tid.
När du/ni har genomfört aktiviteten/arrangemanget kommer ni behöva göra en kort redovisning av hur det har gått. En mer detaljerad beskrivning av hur redovisningen kommer att se ut meddelas i det beslut som skickas ut. Din redovisning kommer att innehålla:
- Bild- och filmdokumentation, med användningsrätt av Sundsvalls kommun
- Ekonomisk dokumentation
- Skriftlig beskrivning av evenemanget
Du kan bli återbetalningsskyldig om:
- Bidraget inte har använts eller inte använts på rätt sätt för det som det var tänkt för.
- Fel information har lämnats eller något annat har gjort att bidraget blivit fel eller för stort.
- Ingen redovisning sker inom tre månader från att din aktivitet genomförts.
- Reglerna för bidraget inte har följts.
Syfte
Kultur- och idrottspotten syftar till att främja initiativ som stärker, breddar och fördjupar kultur- och idrottslivet i Sundsvallsregionen för att stärka attraktiviteten. Projektet som får bidrag ska bidra till att Sundsvall ska bli en ännu bättre plats att bo och leva på.
Vem kan söka?
Bidraget kan sökas av privatpersoner, organisationer, föreningar och företag som vill göra ett projekt i Sundsvall. Sökanden ska vara verksam i Sundsvalls kommun.
För vad kan man söka bidrag?
Kultur- och idrottspotten är för alla som vill testa något nytt inom kultur- och idrottsområdet och är tänkt att stötta modiga initiativ och idéer som kan bidra till att Sundsvall utvecklas och bli mer attraktivt. Stöd kan sökas för projekt som förstärker, breddar och fördjupar Sundsvalls kultur- och idrottsliv. Projektet ska ta plats i Sundsvall eller rikta sig till Sundsvallsbor. Bidraget ska gå till sådant som inte kan få stöd på annat sätt.
Grundkrav
Projektet ska ha ett tydligt start- och slutdatum. Projektet ska ha en tydlig budget med flera olika kostnadsposter. Projektet ska bidra till att utveckla Sundsvalls kultur- eller idrottsliv.
Bedömningskriterier
Ansökningarna bedöms utifrån följande kriterier:
- Nyskapande – nytänkande och modig idé
- Samverkan – projektets ambition att samverka med olika aktörer för att skapa ytterligare dimensioner och genomslag i arbetet
- Tillgänglighet – Sundsvallsbornas möjligheter att ta del av projekte