Sundsvalls Teater

Sundsvalls teaters entre

En del av Teaterkvarteret i Sundsvall. Teatersalongen har plats för cirka 330 personer, varav 100 är så kallade lyssnarplatser.

Teatern uppfördes 1894 i nyrenässans efter ritningar av arkitekten Johan Erik Stenberg. Den ägs numera av Sundsvalls kommun och är byggnadsminne sedan 1974.

Praktisk information

 • Biljetter
  Till de allra flesta evenemangen finner du hos Entré Sundsvall. 
 • Garderob
  I lokalen finns en en bemannad garderob. För allas säkerhet och trevnad förvaras ytterkläder och stora väskor i garderoben.
 • Fika
  När föreställningen har paus serveras pausfika av Grillen, förköp innan föreställning garanterar sittplats och ingen kö i paus. Ingen förtäring är tillåten i salong.
 • Hitta hit
  Adress: Esplanaden 19, 852 31 Sundsvall
  Karta
 • Parkering
  Sundsvalls Teater ligger i centrala Sundsvall. Här finns ett stort antal parkeringsplatser med olika regler. På länken nedan hittar du både kartor och information om vilka parkeringsregler som gäller på respektive plats.
  Hitta parkering.
 • Hittegods
  Om du tappat eller glömt något på Sundsvalls Teater anmäler du det enklast i vårt webbfomulär.
  Anmälan hittegods
  Du kan även kontakta oss på 060-19 97 10 mellan klockan 10:00 – 16:00 på v

Tillgänglighet

 • Hörslinga
  Teatern är utrustad med hörslinga. Skyltar i foajén meddelar om det är bärbar hörslinga eller fast som används för den aktuella föreställningen.
 • Handikapparkering
  Runt hörnet från entrén finns handikapparkering.
 • Toalett
  På varje plan finns tillgång till toalett samt flera handikapptoaletter.
 • Rullstolsplatser
  I salongen finns ett antal platser för rullstol.
 • Hiss
  Hiss finns till samtliga plan på teatern. Teatern är även utrustad med en “trapphiss” från salong till scen.

Historia

1894 stod byggnaden färdig. Salongen utfördes med två rader och sittplatser för 493 personer.  Byggnaden med dess utrustning kostade 120 000 kronor och invigdes med en festföreställning den 29 september 1894. August Lindberg med sällskap framförde då “Bröllopet på Ulfåsa”.

Runt sekelskiftet och fram mot mitten av 1940-talet spelades ingen teater vintertid. Mängder av resande teatersällskap besökte Sundsvalls teater och under seklets första årtionde spelades såväl mer seriösa dramer som folkligare lustspel med lokal anknytning.

1933 övertog Riksteatern ansvaret för teaterverksamheten i landsorten, det vill säga man organiserade resande teater utanför Stockholm, sedan de privata teatersällskapens tid var förbi. Teaterbolaget hade problem med ekonomin och gick i konkurs under senare delen av 1940-talet.

Sundsvalls stad köpte in fastigheten på auktion 1951 och Drätselkammaren fick det på sin lott att ansvara för fastigheten.

Länkar om Sundsvalls teaters historia

Länstyrelsen

Kontakt

Andreas Lindman Evenemangskoordinator Teaterkvarteret

060-658 53 95

Var sidan till hjälp?

 • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.