Badstränder

Testar att skriva alttext.

I Sundsvalls kommun kan du välja mellan trettiosex havsbad och insjöbad med fina sandstränder. En del badstränder är anpassade för dig med funktionshinder.

Välkommen till Sundsvalls kommuns badstränder. På de flesta av dem tas vattenprover 1-4 gånger varje sommar och du hittar provsvaren på Havs- och vattenmyndighetens hemsida, Hav och vatten. Där finns information om alla Sveriges bad och uppgifter om vattentemperatur, vattenkvalitet, badklåda och algblomning.

Även Folkhälsomyndigheten har en särskild informationssida om badklåda.

Döda fiskar och djur

Om du hittar döda fiskar eller andra djur längs badstranden finns det olika sätt att hantera detta. Kontakta kommunen för mer rådgivning.

Vårstädning och säsongsavslutning

Vi städar och gör i ordning stränderna under maj månad. I månadsskiftet maj/juni fraktar vi ut livbåtar, bryggor och övrig utrustning. Vi stänger och plockar in utrustningen i slutet på augusti eller i början av september beroende på vädret.

Dykning får inte ske från badbryggorna

De kommunala badplatserna bottenrensas varje år och kontrolleras av dykare innan varje säsong. Var ändå försiktig vid bad. Undvik att dyka från exempelvis brygga, klippor och andra höjder om du inte först kontrollerat att vattnet är tillräckligt djupt, och att det inte finns några hinder under vattenytan.

Två stycken badande hundar

Två retrieverhundar simmar i vattnet sommartid Foto: Mostphotos

Vid sex av de kommunala baden finns möjlighet att bada med din hund på delar av stranden, dessa bad är följande:

  • Bredsand
  • Pallviken
  • Sandnäset
  • Segersjön
  • Sidsjöbacken
  • Tranviken

Vilken del av stranden du är välkommen att bada med din hund finner du i Kartor över hundbad.

Allmänna lokala föreskrifter

Det finns i varje kommun allmänna lokala ordningsföreskrifter om vad som gäller bland annat för hundar vid badstränder och övriga offentliga platser. Du kan läsa mer här i Allmänna lokala ordningsföreskrifter

Du hittar till badet via kartan längst ned på denna sida.

Kommunala badstränder

Vattenprover tas vid dessa 26 stränder under sommaren

Vid en del av våra badstränder finns bra möjligheter för dig med funktionshinder att ta sig ner till vattnet. Dessa bad är utrustade med en ramp över sandstranden för att enkelt komma ner till strandlinjen och i vattnet. Du hittar till badet via kartan längst ned på denna sida.

  • Bänkåsviken
  • Dyket
  • Tranviken

Bergafjärdens badstrand

Foto: Roger Andersson

Bergafjärden i Njurunda är ett havsbad med 800 m fin sandstrand och långgrunt, vilket gör att den passar bra för familjer med barn. Butik och servering, grillplats, minigolf, lekplats och toalett finns vid stranden.
Bergafjärden är öppet maj-september och vattenprover tas. Badet ligger vid Bergafjärdens camping.


Karta till Bergafjärden

Bjässjöns friluftsbad Foto:

Mindre insjöbad i sjön Bjässjön på väg till Gudmundstjärn. Bjässjön har en fin liten sandstrand, grillplats med omklädningshytt och torrtoa.
Öppet maj – september. Vattenprover tas.

Karta till Bjässjön

Bredsands havsbad

Foto: Roger Andersson

Havsbad med stor och fin sandstrand, öppna gräsytor och grillmöjligheter. Här finns toalett, boll- och lekytor samt parkering för cirka 30 bilar. Bredsand är öppet maj-september och vattenprover tas.

Hund är välkommen att bada på en del av stranden.

En kartbild över vart hundar får bada vid Bredsands havsbad

Det inringade området med grönt och med texten Hundbad visar vart du är välkommen att bada med din hund. Foto: Sundsvalls kommun

Karta till Bredsands havsbad

Brudsjön

Brudsjön Foto: Roger Andersson

Litet och lummigt insjöbad med sandstrand, grillplats och brygga, stora gräsytor och lekutrustning. Brudsjön är ett bra familjebad, öppet maj-augusti. Vattenprover tas.

Karta till Brudsjöns insjöbad

Bänkåsviken

Bänkåsvikens badplats Foto: Roger Andersson


Havsbad med långgrund sandstrand på södra Alnön. Vid Bänkåsvikens havsbad finner du grillplats, toalett och parkering för cirka 40 bilar. Öppet maj-augusti. Vattenprover tas.
Ramp ner till vattnet finns för dig med funktionshinder.

Karta till Bänkåsvikens havsbad

Dyket

Dykets sandstrand Foto: Roger Andersson

Insjöbad med stor och liten brygga vid stranden och avgränsning för de små barnen. Här finns en ramp till dig med funktionshinder hela vägen ut i sjöbadet.
Även grillplats, kiosk, dusch, WC, minigolf, lekplats och scen med sittplatser. Aktiviteter: tennisplaner, basket, Floorball park, bouleplan, beachvolley och bollplank.

Karta till Dykets insjöbad

Edeforsens badplats

Edeforsens badplats med rullstolsanpassad fiskebrygga Foto: Roger Andersson

Mindre badplats vid älven Ljungan med asfalterad gångväg runt badplatsen och ned till bryggan. Rullstolssanpassad fiskebrygga. Öppet maj-september. Vattenprover tas.

Karta till Edeforsen, Stöde

Fläsian

Fläsians havsbad med minigolf och butik. Foto: Roger Andersson


Fläsians havsbad har två långa fina stränder, den norra och den södra. I området finns mysiga strövstigar, klippor och Fläsians camping. En cykelväg leder in till stan och till Njurunda. På badet finns butik, minigolf, grillplats, lekutrustning, omklädningsrum, dusch, toalett, bryggor och parkering för cirka 50 bilar. Öppet maj-september. Vattenprover tas.

Karta till Fläsians havsbad

Hartungvikens badplats

Hartungviken – för dig som gillar beachvolley Foto: Roger Andersson

Hartungvikens havsbad är en stor härlig badstrand på östra sidan av Alnö. Badet har grillplats, omklädningsrum, torrtoalett och stora ytor för exempelvis beachvolley. Populärt: Vid fint väder kan det vara svårt att hitta parkeringsplats. Öppet maj-augusti. Vattenprover tas.

Karta till Havtungvikens havsbad

Lucksta

Lucksta badplats Foto: Roger Andersson

Lucksta badplats är ett insjöbad i sjön Marmen. Här finns grillplats, brygga och torrtoa samt stora gräsytor. Öppet maj-augusti. Vattenprover tas.

Karta till Luckstabadet

Norrhassel

Norrhassel Foto: Roger Andersson

Hasselsjön har en fin sandstrand, stora gräsytor och lekutrustning för hela familjen. Badplatsen ligger i Norrhassel och är öppet maj-augusti. Vattenprover tas.

Karta till Norrhasselbadet

Pallviken

Pallvikens insjöbad Foto: Roger Andersson

Pallviken är ett insjöbad i sjön Marmen med fina vyer, gräsytor och sandstrand. Öppet maj-augusti. Vattenprover tas.

Hund är välkommen att bada på en del av stranden.

En kartbild över vart hundar får bada vid Pallviken

Det inringade området med grönt och med texten Hundbad visar vart du är välkommen att bada med din hund. Foto: Sundsvalls kommun

Karta till Pallvikens badplats

Rännö badplats

Rännö badplats Foto: Roger Andersson

Rännöbadet är ett insjöbad som ligger centralt i Matfors. Här finns en sandstrand med gräs- och aktivitetsytor runt badplatsen. Öppet maj-augusti. Vattenprover tas.

Karta till Rännöbadet

räveln badplats

Räveln badplats Foto: Roger Andersson

Räveln är en badplats vid älven Ljungan, vid södra delen av Stödesjön. Lugn och rofylld badplats med fina gräsytor och sandstrand. Räveln är öppen maj-augusti och vattenprover tas.

Karta till Rävelns badplats

Sandnäset badplats

Sandnäsbadet med camping Foto: Roger Andersson

Sandnäsets badplats ligger vid Holmsjön. Vid den långa sandstranden finns Sandnäsets camping med servicehus, restaurang och butik. Badet är öppet maj-augusti. Vattenprover tas.

Hund är välkommen att bada på en del av stranden.

En kartbild över vart hundar får bada vid Sandnäset

Det inringade området med grönt och med texten Hundbad visar vart du är välkommen att bada med din hund. Foto: Sundsvalls kommun

Karta till Sandnäsbadet

Segersjöns badplats

Segersjöns badplats, bra förutsättningar för att vindsurfa. Foto: Roger Andersson

Segersjön har flera mindre sandstränder med väl skyddade gräsytor. Här finns bra förutsättningar för att vindsurfa. Öppet maj-augusti.

Hund är välkommen att bada på en del av stranden.

En kartbild över vart hundar får bada vid Segersjön

Det inringade området med grönt och med texten Hundbad visar vart du är välkommen att bada med din hund. Foto: Sundsvalls kommun

 

Karta till Segersjön

Sidsjön

Sidsjön Foto: Roger Andersson

Sidsjö friluftsområde är en rofylld idyll, tre km sydväst om stadskärnan. Vid Sidsjöns strand kan du bada vid flera platser, bl a den mysiga Aborrviken. Du kan också fiska regnbåge, röding, aborre eller gädda från någon av de handikappanpassade bryggorna runt sjön. Motionsspåret är är 3,1 kilometer långt och ligger precis efter kanten runt Sidsjön. Om du vill hyra kanot i Sidsjön, kontakta sundsvall@friluftsframjandet.se, för förfrågan och bokning.

Hund är välkommen att bada på en del av stranden.

På motsatta sidan av sjön, vid foten av Sidsjöbacken är hund välkommen att bada.

En kartbild över vart hundar får bada vid Sidsjön

Det inringade området med grönt och med texten Hundbad visar vart du är välkommen att bada med din hund. Foto: Sundsvalls kommun

Slädavikens badplats

Slädavikens badplats Foto: Roger Andersson


Slädavikens havsbad är en badstrand belägen på den östra sidan av Alnön, öppen maj-augusti. Sandstranden är långrund och badet passar därför barnfamiljer. Det finns g
rillplats, omklädningshytt, torrtoalett och parkering för cirka 20 bilar. Vattenprover tas.

Sodoms badplats

Sodoms badplats Foto: Roger Andersson


Sodom är ett havsbad med stor sandstrand där det också finns grillmöjligheter. Badet är öppet maj-augusti. Vattenprover tas.

Karta till Sodoms badplats

Stekpannan (Hornsjön) badplats

Stekpannan (Hornsjön) badplats Foto: Roger Andersson

Stekpannan är ett Insjöbad i sjön Hornsjön. Här är det långgrunt och barnvänligt med stora välklippta gräsytor, bollplan, torrtoalett, lekutrustning och omklädningshytt. Totalt sju bryggor och parkering för cirka 40 bilar. Öppet maj-augusti. Vattenprover tas.

Karta till Stekpannan, Hornsjöns insjöbad 

Tranvikens badplats med pool

Tranvikens havsbad Foto: Roger Andersson

 

 

 

 

 

 

Tranviken på södra Alnön är ett havsbad med lång fin sandstrand för härlig beachvolleyspel. Här finns torrtoalett och grillplats. Tranviken har en parkering för cirka 150 bilar. Badplatsen är öppen maj-augusti och vattenprover tas.

Hund är välkommen att bada på en del av stranden.

En kartbild över vart hundar får bada vid Tranviken

Det inringade området med grönt och med texten Hundbad visar vart du är välkommen att bada med din hund. Foto: Sundsvalls kommun

Karta till Tranvikens badplats

Vigge (ej kommunal badplats)

Viggesjön kallas i fokmun för Viggesand Foto: Roger Andersson


Viggesjöns bad kallas i folkmun för Viggesand. Här finns en lång härlig sandstrand med torrtoalett och grillplats. Öppet maj-augusti.

Karta till Vigge badplats

Vångens badplats

Vången ligger intill Stödehuset med tempered bassäng, kiosk och camping. Foto: Roger Andersson

Vången i Stöde ligger centralt strax intill Stöde kyrka. Här finns stora gräsytor. Intill badet ligger Stödehuset med bland annat tempererat utebassäng, kiosk och camping.

Karta till Vången badplats

Västbyns badplats

Västbyns badplats Foto: Roger Andersson


Västbyn är ett fint familjebad med lång sandstrand vid Holmsjön. Här finns en del lekutrustning och stora gräsytor.

Karta till Västbyns badplats, Holm

Badplats i Väster-Lövsjön

Badplats i Väster-Lövsjön Foto: Roger Andersson

Väster-Lövsjön är ett insjöbad som ligger i byn Nora. Här finns en sandstrand med gräs- och aktivitetsytor runt badplatsen. Öppet maj-augusti. Vattenprover tas.

Östtjärns badplats

Östtjärns badplats Foto: Roger Andersson

Östtjärn är ett mindre insjöbad. Här finns sandstrand med gräsyta. Badet har öppet maj-augusti och badvattnets kvalitet kontrolleras.

Karta till Östtjärns badplats

Tips på andra badstränder i kommunen

Dessa bad sköts inte av kommunen och inga vattenprover tas på

Vitsands badplats i Galtström

Foto: Sundsvalls kommun

Intill Galtströms järnbruk, café och restaurang ligger denna fina sandstrand. Badvattnets kvalitet kontrolleras inte på detta bad, för det är inte ett kommunalt bad.

Karta till Vitsands havsbad

Havstoviken badplats (ej kommunalt bad)

Havstoviken badplats (ej kommunalt bad) Foto: Roger Andersson

Havstoviken är ett havsbad som ligger på den östra sidan av Alnön. Det är inte ett kommunalt bad, så vattenprover tas ej.

Karta till Havstoviken

Juniskärs badplats, Njurunda

Juniskärs badplats, Njurunda Foto: Roger Andersson

Juniskär, söder om Sundsvall, har en badplats med sandstrand. Badet ligger i anslutning till Juniskärs småbåtshamn.

Karta till Juniskärs badplats

Krokviken Alnön

Krokviken Alnön (ej kommunalt bad) Foto: Roger Andersson

Krokvikens havsbad ligger på södra delen av Alnön.

Karta till Krokvikens havsbad

Kävsta camping o bad

Kävsta camping o bad Foto: Roger Andersson

Bad vid Indalsälvens strand med stora gräsytor och sandstrand. Badet ligger intill Kävstabrons camping.

Karta till Kävsta badstrand

Skarpuddsbadet, Stöde (ej kommunalt bad)

Skarpuddsbadet, Stöde (ej kommunalt bad) Foto: Roger Andersson

Skarpuddsbadet är ett insjöbad med fin sandstrand vid Stor-Hullsjön. Här finns grillplats med vinskydd, aktivitetsytor och möjlighet till fint fiske. Intill badet finns uppställningsplats för husvagnar med möjlighet till el och du kan hyra bastu på plats genom Hullsjöns bygdegårdsförening.
Hitta till Skarpuddsbadet, Stöde

Skelobodstrand, fint även på hösten.

Skelobodstrand Foto: Roger Andersson

Skedlobodstrand är en badplats vid Armsjön, söder om Njurunda.
Karta till Skedlobodstrand

Stornäsets badstrand

Stornäsets badstrand Foto: Leila Machouk

 

Vid Stornäsets naturreservat på östra sidan av Alnön finns en badstrand. Vid badplatsen finns grillplats och rastmöbel.
Karta till Stornäsets badstrand

Vid Sättnaån finns en populär badplats med strand.
Karta till Sättnaåns badplats

Badande i vattnet och solande på sandstranden vid Öns insjöbad i Matfors

Öns insjöbad Foto: RogerA

Ön är en badplats vid sjön Marmen. Strax intill badplatsen ligger Öns camping.

Karta till Öns insjöbad

Var sidan till hjälp?

  • Om du lämnar personuppgifter här kommer vi att behandla dessa enligt dataskyddsförordningen GDPR. Läs mer på sundsvall.se/personuppgifter. Det du skriver skickas direkt till den som uppdaterar sidan.