Svartviks industriminnen
Upplev en historisk miljö med plats för skapande, aktivitet och lugn. Här finns kafé, lekområde, historiska byggnader med tittskåp och en engelsk park med köksträdgård, konst och kägelbana. Välkommen till en industrihistorisk pärla!
Besöksmålet ligger vackert vid Ljungans utlopp, strax utanför Sundsvall. Här och var i de historiska byggnaderna kan du öppna en dörr och titta in i miljöer från Svartviks historia. I utställningen Från lastageplats till industriminne ser du en 21 kvadratmeter stor modell av Svartvik på 1930-talet och filmer och fotografier över området. På området finns även möjlighet till picknick och strövtåg i historisk miljö.
Föreningarna som är aktiva på området driver en facebook-sida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. där du kan ta del av aktuella händelser.
Fler och fler vill vara en del av Svartviks industriminnen
Många föreningar och företag är aktiva på området och vi välkomnar ännu fler. Är du intresserad av att driva verksamhet på området? Kontakta oss gärna!
Industrin
Det började på 1820-talet med upprensningar av Ljungan för flottning och utlastning av brädor och plank från inlandets vattensågar. Därefter avlöste olika trävaruindustrier varandra under 150 år. Bland annat fanns här skeppsvarv, ångsågar, hyvleri, låd- och trähusfabrik. Kronan på verket var Europas största fabrik för tillverkning av sulfitmassa.
Sulfitfabriken slog igen 1974. Efter tio års förfall började Svartviks resa mot att bli ett besöksmål där historia samsas med konst, hantverk, kulturupplevelser och evenemang.
Svartviks Herrgård
Herrgården i Svartvik är byggd omkring år 1820. Kungliga Strömrensningskommittén använde den som utgångspunkt för sitt arbete med att göra Ljungan farbar. Detta var startskottet för industriepoken i Svartvik. Under de följande 150 åren bodde disponenter och direktörer för olika industrier på herrgården. Bland annat James och Oscar Dickson och norrmännen Oscar Midling och J. C. Barth.
Norra flygeln
Herrgårdens flyglar är byggda samtidigt som herrgården, omkring 1820. Den norra flygeln var från början fähus, stall och drängstuga. I slutet av 1800-talet användes flyglarna som förråd och som bostad för guvernanter, informanter, hembiträden och kuskar. Efter industriepoken var norra flygeln föreningslokal och turistinformation. Nu använder lokala konstnärer och hantverkare den.
Södra flygeln
Södra flygeln fungerade ursprungligen som kontor för tulluppsyningsmannen vid Svartviks lastageplats. Flygeln rymde även brygghus och bagarstuga. Genom åren har den varit både kontor och privatbostad.
Östra och västra längan
Alla herrgårdar behöver ekonomibyggnader. I Svartvik låg dessa dass, vedbodar, bagarstuga och olika förråd norr om själva huvudbyggnaden, i de rödmålade östra och västra längorna. Idag finns där små butiker med hantverk och retroföremål, och tittskåp som berättar om Svartviks historia. Intill västra längan ligger ett garage som idag används för utställningar och event.
Kägelbanan
Kägelspelet har flera tusen år på nacken. Till Sverige kom det under 1500-talet och blev populärt i de norrländska herrgårdsmiljöerna i mitten av 1800-talet.
I Svartvik byggdes en kägelbana på 1850-talet. Den revs 1953 och en ny kägelbana tillkom 1994 på samma plats. Banan är uppförd i 1890-talsstil efter originalritningar från Kubikenborgs Herrgård.
Förråd och innergård
Vid varje bruksherrgård fanns en mängd olika typer av förråd. Hästar, kor, får och grisar behövde tak över huvudet och matvaror, spannmål och grönsaker krävde förvaring. Många av förråden är numera rivna eller ombyggda. En byggnad kan du se på Norra Berget, det så kallade Svartviksmagasinet. Byggnaden flyttade till Norra Berget Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. 1983.
Stallet
Det före detta stallet är från 1890-talet. Som mest stod där ett tiotal hästar för timmerkörning och bud till staden. Under 1930-talet blev hästarna ersatta av bilar och stallet blev i stället garage. Idag är det före detta stallet bland annat kafé och besökscentrum, konferenslokal och forskningsbibliotek. Här hittar du också utställningen "Från lastageplats till industriminne".
Verkstaden och smedjan
Smedjan i Svartvik har funnits ända sedan lastageplatstiden på 1820-talet. Smedjan kompletterades med en mekanisk verkstad på 1870-talet för att utföra reparationer åt ångsågarna och massafabriken. I samarbete med sulfitfabriken drevs en verkstadsskola för ungdomar i lokalerna under 1950-och 1960-talen. Nu finns amatörteater och krukmakeri i lokalerna.
Pannhuset och lokstallet
Pannhuset är den sista resten av sågverken i Svartvik. Det är byggt 1877-1878 för de tre ångmaskiner som drev Norra Sågens 12 sågramar. Ångmaskinerna eldades med avfall, spån och plankstumpar från sågen. Söder om pannhuset stod tidigare en 35 meter hög skorsten. Skorsten revs 1948 för att lämna plats åt ett industrispår. Idag använder en förening för järnvägsintresserade lokstallet.
Röda förrådet
Under sågverksepoken förvarades extra kättingar, sågblad, ramar, hakar, ramfett, med mera i röda förrådet. Byggnaden är med på kartor från 1873, men är troligen äldre än så. Precis som de andra ekonomibyggnaderna var förrådet rödmålat, till skillnad från det vita och finare herrgårdsområdet.
Svartviks kyrka
1851 fick Svartviksborna egen kyrka. I den var även folkskolan inrättad (på övervåningen) och prästbefattningen var kombinerad med lärarsysslan. Kyrktornet tillkom på 1870-talet. Den enkla kyrkan fick sin nuvarande utformning i samband med en ombyggnad 1917. Idag är kyrkan en populär vigselkyrka och tillhör Njurunda församling.
Vattentornet
I Svartvik finns ett av Sveriges äldsta vattentorn för tvätt av brädor och plank från Matfors sågverk. Senare har det fungerat som badhus, tvättstuga och flygspaningstorn under andra världskriget.
Svartviks utveckling är ett industrihistoriskt tittskåp. Från lastageplats, skeppsvarv, ångsåg och massafabrik till levande museum och industriminne på knappt 200 år.
Lastageplats
1820 anlägger Kungliga Strömrensningskommittén Svartviks lastageplats. Sågade trävaror från Matfors stora vattendrivna sågverk flottas nedför Ljungan till Svartvik för transport ut i världen. 1832-1891 var Svartviks Herrgård säte för James Dickson & Co:s norrlandsimperium. Företaget ägde skogar och industrier från Ljusnan i söder till Umeälven i norr.
Skeppsvarv
1832 startar Dickson & Co ett skeppsvarv i Svartvik. Där byggs 34 segelfartyg mellan 1837 och 1862.
Ångsåg
1874 står den första sågen i Svartvik färdig. 1906 brinner den ner. 1877-1878 bygger James Dickson & Co ytterligare en ångsåg, där de sågar fram till 1942.
Massaepoken
1891 köper ett konsortium av sågverkspatroner i Sundsvall Svartviksindustrierna. Sågverksindustrin går in i en lågkonjunktur och företaget börjar satsa på tillverkning av pappersmassa. Svartviks sulfitfabrik tillverkar sulfitmassa mellan 1906 och 1974. Fabriken är Europas största producent av sulfitmassa under en period. 1934–1974 ingår Svartvik i Svenska Cellulosa Aktiebolaget (SCA).
Industriminne
Sundsvalls museum, föreningar och företag i Svartvik arbetar sedan 1990 på att utveckla området som industriminne och besöksmål, att berätta historien om och bevara arvet efter den skogsbaserade industrin i Sundsvallsdistriktet och efter människorna som levde under sågverksepoken.
Svartvik Café och Butik
Kontakt: 073-096 29 31
Svartvik Café och Butik på Facebook Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Handcrafted history
handcraftedhistory.blog Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Hotell Aina
Kontakt: 060-56 16 10
hotellaina.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Keramikverkstan Petter
keramikverkstan.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
SV-ART Konst i Svartvik
facebook.com/konstisvartvik Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Svartviks Diversehandel
facebook.com/svartviksdiversehandel Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Svartviks Kulturarv
svartvikskulturarv.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Sällskapet Ostkustbanans vänner
okbv.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Teaterföreningen Svartviksspelet
svartviksspelet.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Bli en del av Svartviks industriminnen
Är du intresserad av att driva verksamhet på området?
Kontakta oss gärna!
Adressen är Svartviksvägen 22, 862 33 Kvissleby.
Hitta på området
Byggnader på Svartviks industriminnen
1. Svartviks herrgård | 6. Kägelbanan | 11. Hyvleriet | ||
---|---|---|---|---|
2. Köksträdgården | 7. Stallet | 12. Massamagasinet | ||
3. Södra flygeln | 8. Verkstaden | 13. Pråmen Albertina |
|
|
4. Norra flygeln | 9. Röda förrådet | 14. Svartvikskajen | ||
5. Engelska parken | 10. Pannhuset | 15. Strejkmonumentet |
Mötesrum Träpatronen är utrustat med projektor och storbildsskärm. Tillgång till Sundsvalls wifi finns. I lokalen finns plats för 50 sittande vid bord. I nära anslutning finns två toaletter varav en RWC, ett enklare pentry med mikrovågsugn, vattenkokare och kaffebryggare.
Kostnad för företag eller extern organisation
En hel dag kostar 1000 kronor.
En halv dag kostar 600 kronor.
Kostnad för förening
En hel dag kostar 500 kronor.
En halv dag kostar 300 kronor.
Kostnad för Sundsvalls kommun
En hel dag kostar 750 kronor.
En halv dag kostar 450 kronor.
Vill du hyra Träpatronen – kontakta oss!
Vi arbetar just nu med att iordningställa fler lokaler på området. I dagsläget är följande lediga nu eller i närtid.
- Norra flygeln – trivsam varmbonad lokal i äldre stil, på övervåningen. Cirka 32 kvadratmeter.
- Östra längan – färgglad mindre lokal på markplan i direkt anslutning till innergården. För sommarbruk. Cirka 21 kvadratmeter.
- Östra längan – mindre lokal med varmt och kallt vatten. För sommarbruk.
- Västra längan – nyrenoverad stor och ljus lokal. Portar mot vägen/kafébyggnaden, fönster och person-dörr mot innergården. För sommarbruk. Cirka 40 kvadratmeter.
Läs mer om de olika lokalerna under ”Historiska byggnader” ovan.
Kontakta oss gärna för mer information och visning.
Alla våra skolprogram är kostnadsfria och utgår från det som är angeläget att lära sej i skolan idag.
Mer information om våra skolprogram i Svartvik hittar du på sundsvall.se/skolprogram.
Kontakt
Svartviks industriminnen
-
Telefon:
-
E-post:
Mina sidor och e-tjänster
Logga in för att följa upp dina ärenden och ta del av de e-tjänster som Sundsvalls kommun har att erbjuda. Du loggar in med e-legitimation i form av bank-id eller mobilt bank-id. Om du saknar e-legitimation kan du beställa det via din bank eller Skatteverket.
Om e-legitimation, Skatteverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
E-tjänster för Uppleva och göra
- Ansökan om föreningsbidrag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Boka idrottsanläggning eller lokal Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Kompiskortet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Kompiskortet - till föreningar och aktörer som vill ansluta sig Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Kvarglömt på evenemang Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster